Последни Рецепти
Последни Статии

Развенчани митове за хранителни продукти

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Има ли митове за това колко са полезни едни или други хранителни продукти. Със сигурност е така, защото рекламата, модните увлечения и корпоративните интереси на производителите могат да създадат грешна представа. От друга страна науката се развива, всеки ден се извършват нови изследвания и се прави анализ на събрани факти.

Развенчани митове за някои хранителни продукти
И така група диетолози от клиника Mayo решават да разгледат относителната полза от едни или други продукти
Морска сол – оказва се, че с нищо не е по-полезна от обикновената сол, защото съдържа същата хранителна стойност и количество натрий. Единствената разлика е в това, че морската сол съдържа малко повече минерални вещества, затова към нея не се добавя йод, както се прави с обикновената готварска сол (на нейния етикет често пише „йодирана“) Във всеки случай на прием, специалистите съветват, дневната норма да не бъде повече от 23 г сол на ден.
Кафява захар – същото може да се каже и за разликата между кафявата и бялата захар. Захарта си остава захар, независимо от нейния цвят и трябва да се употребява в разумни количества. От кулинарна гледна точка при някои рецепти има разлика дали е приготвена с кафява захар сладкиша, затова и се препоръчва, но е и по-скъпа.
Митът за ползата от органичните продукти е развенчан – Учените не доказаха по убедителен начин употребата на органични продукти. Количеството на белтъчини и витамини в органичните продукти е аналогично на обикновените, има разлика само в това, че органичните съдържат повече фосфор и мастни омега 3 киселини.
Пробиотици – определят се като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“ Но прекомерната употреба на пробиотици не е оправдана, доколкото храносмилателната система може и без тях. Ако искате да ги включите във вашето хранене обърнете внимание на „живи“ млечни продукти със съдържание на бифидобактерии и лактобактерии – доказано не водят до нежелани странични ефекти и водят до повишение на имунитета.
Миди – например това, че са природен афродизиак – на практика рецепти с миди водят до повишаване на половите хормони в организма, съдържат допамин, който стимулира центъра на възбуждане.
midi
Микровълнова фурна – много популярно твърдение е, че приготвянето на храна в нея води до разрушаване на хранителните вещества. Това се отнася за витамин В12, който играе важна роля в процеса на образуване на червени кръвни телца. Доколкото витамин В12 се съдържа най-много в червеното месо не го приготвяйте в микровълнова фурна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории