Зелено кафе
Добави към моето меню
Какво е зелено кафе?
– Между прибирането на реколтата и изпичането, кафето е известно като „зелени кафе зърна“.
Зелените неизпечени зърна кафе съдържат полифеноли,и по своето въздействие са два пъти по-силни от зеления чай или екстракта от гроздови семки, които имат славата на средства, които помагат при борбата с въздействието на свободните радикали и спомагат за запазване на младостта на клетките на организма..
Зеленото кафе може да защити от диабет
Американски учени са открили в зелените зърна кафе вещества, които са способни да понижат нивото на глюкоза в кръвта.
Джо Винсон (Joe Vinson) и негови колеги от Университета в град Скрентон са направили анализ на многочислени изследвания на тема влияние на кафето върху здравето на човек и са стигнали до извода, че хората, които пият от тази ароматна напитка страдат по-рядко от диабет.
Изучавайки химичния състав на кафето те установили, че отговора е в хлорогенови киселини, които се съдържат и в какаото, както и в някои плодове и зеленчуци. Но в кафето те са по-малко, защото при изпичане на кафените зърна голяма част от тях се разпадат.
Тогава специалистите предположили, че в зелените кафени зърна ще се съдържа повече хлорогенови киселини. И наистина се оказало така. За 22 седмичен експеримент с участие на болни от диабет се оказало че употребата на експтракт от зелени кафени зърна понижава теглото на дибаетиците средно с 10%, а нивото на кръвната захар с 22-30%.
Полифенолите са група вещества от растителен произход, до момента са познати около 8 000 вида. Всеки ден на нашата трапеза присъстват стотици от тях чрез храната и напитките, които приемаме. Те са полезни и с това, че повлияват на изгарянето на натрупаните в организма липиди и подпомагат преодоляването на мускулната умора при физическо натоварване.
Както полифенолите, така и хлорогеновите киселини са антиоксиданти. Те обезвреждат високоактивни кислородни радикали, които се образуват непрекъснато при обменните процеси в организма на човека и имат потенциала да отключат канцерогенна реакция. Антиоксидантите захващат тези свободни радикали и ги обезвреждат. Същото важи за черния шоколад – той е от какаово зърно, много подобно на кафеното.
Кофеинът и хлорогеновите киселини активират процеса на изразходване на енергия при храносмилането – стимулира се изразходването на енергия чрез физиологичните процеси като храносмилането. Подобна функция имат лютите чушки.