Последни Рецепти
Последни Статии

Зелено кафе

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Какво е зелено кафе?
– Между прибирането на реколтата и изпичането, кафето е известно като „зелени кафе зърна“.

Зелените неизпечени зърна кафе съдържат полифеноли,и по своето въздействие са два пъти по-силни от зеления чай или екстракта от гроздови семки, които имат славата на средства, които помагат при борбата с въздействието на свободните радикали и спомагат за запазване на младостта на клетките на организма..

зелено кафе

Зеленото кафе може да защити от диабет
Американски учени са открили в зелените зърна кафе вещества, които са способни да понижат нивото на глюкоза в кръвта.
Джо Винсон (Joe Vinson) и негови колеги от Университета в град Скрентон са направили анализ на многочислени изследвания на тема влияние на кафето върху здравето на човек и са стигнали до извода, че хората, които пият от тази ароматна напитка страдат по-рядко от диабет.
Изучавайки химичния състав на кафето те установили, че отговора е в хлорогенови киселини, които се съдържат и в какаото, както и в някои плодове и зеленчуци. Но в кафето те са по-малко, защото при изпичане на кафените зърна голяма част от тях се разпадат.
Тогава специалистите предположили, че в зелените кафени зърна ще се съдържа повече хлорогенови киселини. И наистина се оказало така. За 22 седмичен експеримент с участие на болни от диабет се оказало че употребата на експтракт от зелени кафени зърна понижава теглото на дибаетиците средно с 10%, а нивото на кръвната захар с 22-30%.

zeleno kafe 1

Полифенолите са група вещества от растителен произход, до момента са познати около 8 000 вида. Всеки ден на нашата трапеза присъстват стотици от тях чрез храната и напитките, които приемаме. Те са полезни и с това, че повлияват на изгарянето на натрупаните в организма липиди и подпомагат преодоляването на мускулната умора при физическо натоварване.
Както полифенолите, така и хлорогеновите киселини са антиоксиданти. Те обезвреждат високоактивни кислородни радикали, които се образуват непрекъснато при обменните процеси в организма на човека и имат потенциала да отключат канцерогенна реакция. Антиоксидантите захващат тези свободни радикали и ги обезвреждат. Същото важи за черния шоколад – той е от какаово зърно, много подобно на кафеното.

Кофеинът и хлорогеновите киселини активират процеса на изразходване на енергия при храносмилането – стимулира се изразходването на енергия чрез физиологичните процеси като храносмилането. Подобна функция имат лютите чушки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории