Рецепта за домашен козунак
Добави към моето меню
Рецепта за домашен козунак
по тази рецепта може да приготвите 2 козунака – или един козунак и едно козуначено руло
Рецепта за козунак, така както го правя от години. Рецепта, която се приготвя с много желание и с най-добрите продукти. Правенето на хубав козунак е свещенодействие, като магия в която влагаме цялото си желание и любов в очакване на най-светлия ден на Великден! Най-важния продукт в тази рецепта е брашното, от хубаво брашно се получава хубав козунак. От години аз ползвам брашното на СофияМел, тази година подготовката за празника, за пъврия козунак започна с покупката на специалното брашно за козунаци и то наистина се оказа добро.
Най-хубавото на домашния козунак е, че го правим по наш вкус, толкова богат на орехи, бадеми, стафиди, сушени плодове, лимонови и портокалови корички, шоколад, локум … А аромата – аромата е несравним, при месенето така мирише на мляко и яйца, а след това при печенето е несравнимо – това е аромата на Великден!
/>
1 кг брашно за козунак, само СофияМел предлагат такова
1 кубче мая (42 гр)
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
4 яйца
1 ч.ч. стафиди
2 с.л. ром
1 ч.ч. орехови ядки
1 лимон
100 гр чисто масло (или олио)
* В дълбока купа маята се разтваря с хладкото мляко, 1 с.л. захар, 1 щипка сол и няколко с.л. брашно. Оставя се да шупне маята, за около 15 – 2- минути.
* В купа се смесват яйцата (като се отделя 1 жълтък за накрая за намазване на козунака), захарта, настърганата кора на лимона и олиото и се разбърква с миксер докато захарта се разтвори.
* Брашното се пресява 1 път задължително, а може и 2-3 пъти да се пресее, така се обагатява на кислород и козунака става по-хубав. Брашното можете да пресеете в голяма купа или в тава, в зависимост в какъв съд Ви е по-удобно да замесите.
* В пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца. Замесва се тестото като на няколко пъти се прибавя разтопеното чисто масло (може да бъде заменено с 100 мл олио). Така се меси около 15 минути, като трябва да употребите всичкото допълнително чисто масло (олио) като го добавяте по малко.
* За по-лесно замесване на тестото можете да го нарязвате периодично с нож. Месенето продължава до получаването на гладко и еластично тесто, която при разрязване е на шупли, а по повърхността има мехури. Добре замеснето тесто за козунак се познава, защото то ухае на мляко и подправки и е шуплесто.
* Замесеното тесто се поставя в купата и се загъва с домакинско фолио и топла кърпа за около 45-60 минути или до удвояване на обема.
* След като обема на козуначеното тесто се е удвоил се премесва и се разделя на 3 равни части. Всяка от трите топки тесто се разточва на дълга лента в която равномерно от край до край се наръсват стафиди, предваритвелно накиснати в ром или гореща вода, и счукани орехови ядки.
* Всяка лента се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка. Козуначената плитка се слага в избраната форма за печене. Аз самата имам предпочитания към кръглата форма за кекс и към дългите форми за кекс.
* Формите с козунака се поставят на топло, за повторно втасване, около 1 час. Хубав козунак се получава само ако козунака е замесен от хубаво брашно с много желание и сме го оставили да втаса добре.
* Втасалият козунак се намазва добре с оставения жълтък, разбит с 2 с.л. олио. Отгоре се поръсва обилно с кристална захар. Можете да забодете на няколко места бадеми.
* Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 45 минути.
* Готовността на изпечения козунак се проверява по метода на сухата клечка – трябва да боцнете козунака с клечка за зъби и да излезе суха.
* Готовите козунаци се изваждат от формите и се оставят да изстината на скарата на фурната.
Варианти за плънка на козуначено руло:
1. Класика – любимото ви сладко, можете да прибавите орехи и щипка канела
2. Макова плънка – за тази плънка първо четох по немски кулинарни сайтове – аз много харесвам да поръсвам с мак и сусам (и само толкова!) но тази плънка си заслужава да се опита
150 гр маково семе
1/2 ч.ч. захар
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 с.л. олио
1 белтък
* Маковото семе се смила с блендер
* В купа се слега смляното маково семе и се рзмесва с ванилията и олиото и се залива с врящото мляко.
* Захарта и белтъка се разбиват на пяна и се смесват с набъбналата макова смес.
Самото руло се прави като тестото се разточва на правоъгълник с желания размер, намазва се с избраната плънка и се навива на стегнато руло.
Рулото можете да опечете във права тавичка, а можете да го навиете на охлюв и да го опечете в кръгла форма.
Като втаса повторно се намазва с разбит жълтък. Могат да се забодат цели бадеми, начукани орехи или да се посипе с кристална захар.
Това е моята проверена рецепта за козунак!
Правя го така, откакто преди много години направих сама първия си козунак далече от майка, свекърва и баби. Имах само моето семейство – съпругът ми и нашите деца, които искаха и очакваха Деня на най-хубавия празник през пролетта – на Великден.
Козунака е любимата ни закуска в неделя сутрин на Великден с много мляко и кафе. Никога не го поднасям за десерт!
mnogo mi haresva no dtug da mi go napravi
Чудесна идея и толкова подробно описано! Ще опитам непременно!
mnogo mi haresa!
rezeptata mi haresa, bih q napravila s udovolstvie.
ще го пробвам и аз.
звучи ми добре, и рецептата е близка до Бабината.
ok nie pak 6te dodim da go kusame :)kogato stane se obadi
Чудесна рецепта! Благодаря! Направих козунак и кифлички с локум. Само, че сложих 6 яйца и вместо кората на лимон- есенция на Д-р Йоткер. Стана чудесно- утре май ще правя пак кифлички, че днешните свършиха почти.
Чудесна рецепта! Благодаря! Направих козунак и кифлички с локум. Само, че сложих 6 яйца и вместо кората на лимон- есенция на Д-р Йоткер. Стана чудесно- утре май ще правя пак кифлички, че днешните свършиха почти.