Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при астма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Резултатите от различни научни проучвания показват, че обработеното месо като наденички, салами не е полезно за нашето здраве в големи количества, а в някои случаи можа да бъде и канцерогенно.
От Международната агенция за ракови изследвания дефинират „обработеното месо“ като „месо, което е преработено чрез осоляване, ферментиране, опушване или други видове обработка, които подсилват вкуса или подобряват съхранението“.
Според доклад на СЗО, при ограниченото консумиране на червено месо от 100 г на ден увеличава риска от рак със 17%.
astma 1

Яденето на преработено месо може да влоши симптомите на астма, обявиха изследователи. Консумацията на над четири порции седмично е рисково, сочи изследване, обхванало близо 1000 французи и публикувано в журнала “Торакс”. Според учените консервантът нитрит, който се използва при правенето на различни видове наденички, салам и шунка, влошава състоянието на дихателните пътища.

Специалистите допълват, че тази връзка все още не е доказана и че са необходими допълнителни проучвания. Преработените меса вече се свързват с развитието на рак. Изследователите препоръчват дневната консумация на червено и преработено месо да не превишава 70 г.
Фокусът на френското проучване е насочен към храната и здравето. То се провежда в периода между 2003 г. и 2013 г. Близо половината от участниците са пациенти с астма, а останалите са включени в контролната група и нямат анамнеза на заболяването. Изследователите следят по-специално за симптомите, свързани с астмата – задух, хрипове, стягане в областта на гърдите, и консумацията на преработени меса.

Изследователите подчертават, че тези резултати не са достатъчна причина да се обвини хранителния режим. Те допълват, че има много фактори в живота ни, които могат да влошат симптомите на астма. Изследователите опитват да елиминират най-очевидните, контролирайки затлъстяването например, но връзката между консумацията на обработени меса и влошени симптоми на астма остава.

kolbaa

Нитритите са соли на азотистата киселина. Е 250 е хранителна добавка – представлява натриева сол от азотиста киселина. Използва се като подобрител и фиксатор на цвета, като консервант в хранително-вкусовата промишленост, добавян в месо и риба. Използва се в производството на пушени меса и колбаси за придаването на характерния розово-червен цвят. Но нитритите винаги са опасни за човешкото здраве, ако се употребяват в големи количества.

Британски експерти в областта на астмата обаче посочват, че няма доказана връзка между преработените меса и влошаването на симптомите на болестта. Те съветват хората да не се тревожат за конкретен вид храна, а вместо това да се концентрират върху здравословното хранене като цяло, допълва Би Би Си.

plodove 1
Здравословното хранене може да бъде полезно при астма. Методите на лечебното гладуване, има такива случаи в практиката на д-р Емилова, коитоса излекувани от бронхиална астма, полипи в носа, сенна хрема, включително усложнения от тях като хроничен бронхит и ХОББ. След програма на плодове, чай и мед дори спира и хъркането, което се е появило при трета сливица. Добри резултати при лечение на астма се постигат, особено когато е в началото на болестта, разказва д-р Емилова. Тя отговорно заявявя, че при алергичните заболявания е необходима промяна в начина на хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории