Рецепти на Петър Димков за понижаване на кръвната захар
Добави към моето меню
Ако имате високи стойности на кръвна захар може да имате захарен диабет.
При висока кръвна захар е необходимо да се направят няколко изследвания, за да се потвърди диагнозата. Високите нива на кръвна захар може да се дължат на стрес, инфаркт на сърцето, инсулт, синдром на Cushing, повишена секреция на растежен хормон, прием на някои лекарства, като кортикостероиди.
За ниски се приемат стойности на кръвната захар под 2.2 mmolпри жени и под 2.8 mmol/L при мъже в съчетание със симптоми хипогликемия. Ниските нива на кръвна захар може да се дължат на инсулином (тумор, който секретира инсулин). болест на Addison, хипотиреоидизъм (намалени нива на щитовидните хормони), тумор на хипофизната жлеза, заболявания на черния дроб, бъбречна недостатъчност, недохранване, анорексия, лечение на диабет.
Изследвания на кръвната захар и консултация с лекар са задължителни.
Хранителни продукти допринасят за стабилизиране на нивата на кръвната захар
Рецептите на Петър Димков за понижаване на кръвната захар
Лимонена тинктура
Приготвяне: 2 зърна бяла дъвка ( сакъз ), големи колкото житни зърна, се счукват на ситно. После се прибавя сокът на 1 лимон, 10 капки тинктура валериана симплекс ( чиста ) и половин кафена чашка вода.
Как се приема: Пие се сутрин, обяд и вечер 20 минути преди ядене.
Отвара
Приготвяне: Сместват се 50 г от билките: живовляк – широколистен, бяла черница – лист, черни боровинки – лист, цариче, полски хвощ, перуника – корен, цикория – корен и стрък, червен кантарион, фасул – сухи шушулки. Разбърква се и от получената смес се отделят 4 супени лъжици, добавят сде 20 шипки, разрязани на две. Запарва се в литър вряла вода, като се оставя да ври на тих огън 20 минути и виднага след това се прецежда.
Как се приема: 10 минути след тинктурата ( сутрин, обед и вечер ) се пият по 120 мл отварка. Всяка доза непосредствено преди пиене се засилва с 1/2 чаена лъжичка ситно настъргано индийско орехче или с 1/2 лъжичка бяла пръст ( болус, алба – от аптеката ), опечена до бежово и стрита на брашно.
Диета
Сутрин
На първа закуска да се изяжда смес от 20 сурови фъстъка, счукани в дървен хаван на каша и поръсени с 1/2 ч.л. сода бикарбонат, или да се пие по 150-200 мл слабоалкохолна бира, в която от вечер е киснало парче от 20 г прясна хлебна мая. Сутринта се разбърква добре и се засилва с 1 ч.л. бирена мая и копривено брашно.
Един час след закуска
По желани може да се направи и втора закуска
Преди обяд и вечеря
Като аператив да се изяжда по 1 чинийка от кълнове на овеса, отгледани във влажна кърпа. На обяд и вечеря менюто трябва да бъде разнообразно и задължително да се приемат по 1-2 от следните продукти: мляко и млечни произведения, месо от млади животни ( без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби ), птици, прясна риба, яйца, варива.
Много е полезен вегетарианският бульон, приготвен от 5 необелени картофа, 1 глава кромид лук, няколко скилидки чесън и някои други зарзавати по избор. След като се сварят, продуктите се прецеждат и се пие. Допълнително може да се ядат плодове и зеленчуци, ядки от орехи. Храната трябва да се дъвче много добре до пълното й втечняване.
На вечеря
За намаляване на захарта да се яде по 1 чаена чаша кисело мляко, засилено с 1 с.л. смляно семе от обикновена коприва, 1 с.л. смлени сурови фъстъци и 1 ч.л. сода бикарбонат.