Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които регулират кръвната захар

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Симптомите на диабет могат да бъдат контролирани с помощта на балансирано хранене. Някои храни обаче са особено полезни за регулирането на кръвната захар, пише в. “Дейли експрес” като помества препоръките на д-р Сара Брюър. Тя обяснява кои хранителни продукти допринасят най-съществено за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Специалистката препоръчва всеки ден да се консумират между три и пет от посочените храни.

diabetes pix 3
Храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Полезни зеленчуци при диабет
Броколи помага при диабет
Домашно приготвената храна е най-доброто средство срещу диабет тип 2, като намалява риска от поява на болестта с 15%.

Бадеми – оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, “добри” мазнини и антиоксиданти.
Какво е гликемичен индекс

Черен шоколад – допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин – фактор, който в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.

Авокадо – богато е на полезни мазнини, сред които мононенаситени мастни киселини. Замяната на част от въглехидратите в храненето с тях съществено подобрява контрола над кръвната захар.

Сладки картофи (батати) – са по-добър вариант от белите за хората с диабет (това не е местн ахрана и цената им е висока у нас). Ограничаването на приема на храни като бели картофи и бял хляб – храни с висок гликемичен индекс и съдържащи т. нар. “бързи” въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност.

Канела – съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Червено вино – богат източник на антиоксиданти като ресвератрол, които допринасят за намаляване на повишените нива на инсулина при диабет тип 2.

Чай – по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.

Зелени листни зеленчуци – храни като спанак и кейл осигуряват защита срещу свързана с възрастта дегенерация на макулата на окото- честа причина за отслабено зрение при хора с диабет.
Зеленчуци като зеле, бобови култури и някои грудкови растения като артишок съдържат вещества, които понижават нивата на кръвната захар.

Хранителни добавки на хром и магнезий – тези елементи могат да се набавят и от храната (прием под формата на добавки след консултация със специалист и направени изследвания) също допринасят съществено за регулирането на кръвната захар и помагат за предпазване от усложнения, свързани с диабета.
Хром съдържат продукти като яйчен жълтък, сирене, плодове и зеленчуци, червено месо, варива, пълнозърнести храни, черен пипер. Може да хапвате по един бразилски орех през ден – съдържа хром и селен.
Магнезий се съдържа в морските дарове, месото, яйцата, млечните и пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, зелените листни зеленчуци. Тиквените семки са един вкусен и достъпен вариант затова как да оставяме магнезий на организма си. Хапвайте шепа тиквени семки след физическа активност и добавяйте към мюсли, крем супи и други рецепти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории