Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с праз

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Рецепти с праз

praz
Празът присъства в нашето меню от края на есента чак до пролетта. С него могат да се приготвят много вкусни рецепти. Може да се слага в супи, да се добавя в ястия, маслини с ориз и праз е едно от най-вкусните рецепти по време на коледния пост. Празът присъства и в много рецепти за баниции празеник.

Празеник с пълнозърнесто и ръжено брашно
prazenik
за да приготвите тази рецепта да меобходими
около 600 гр ръжено или/и пълнозърнесто брашно
3-4 стръка праз
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
щипка джоджен
щипка чубрица

* Празът се нарязва на тънки кръгчета. И се задушава с малко вода, 1 с.л. олио. Попдравя се с джоджен и чубрица. Празът се готви около 2-3 мин само и се отстранява от огъня
* 2 ч.ч. хладка вода се смесват с оцета и олито и се добавя постепоенно брашното до получаването на тесто елстично, което не лепне. Разделя се на 2 топки
* Тавата се подмазва с олио и се слага едната разточена кора
* Отгоре се разрределя плънката от праз. Слага се втората разточена кора и се нарязва диагонално с остър нож
*Пече се на средна фирна, на 190 градуса, до готовност

Пита с праз
рецепттата е предложена от Ani Zaharieva
2 яйца
1 ч.ч. свинска мас (маргарин или олио)
1/2 кг кисело мляко
1 ч.л. сода бик.
1/2 ч.л. сол
брашно колкото поеме сместа
2 стръка праз
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.ч. натрошено сирене.

Смесваме разбитите яйца с разтопената мас и кис.мляко, което предварително сме разбили със содата и солта. Бъркайки с лъжица, прибавяме брашното, за да се получи смес по-гъста от кейково тесто. Отделно в малко мазнина задушаваме нарязания на ситно праз и добавяме към него чер. пипер и сиренето. Отделяме 1/3 от тестото. Останалото тесто разстиламе в намаслена тава и поставяме в средата плънката, която покриваме с отделеното тесто. Защипваме краищата на горната и долната пита и печем в предварително загрята фурна, на която оставяме включен само долния реотан. След 10 мин. влкючваме и горния реотан и печем около 30 мин. (рецепта от книгата “Народна Трапеза” на Димитър Мантов) Да ви е сладко

Рецептата е предложена от Krasimira Velicova Dimitrova
Az prigotviam edno frensko yastie s praz,tikvi4ki,kartofi i smetana.Kava se VI4I6UA. Nariazvate 2 sstraka (sredni) na kub4eta,nariazvate i 2 sredni tikvi4ki na kub4eta,sa6to taka nariazvate i 2 golemi kartofa na kub4eta.Pokrivate s voda.Dobaviate 1 supena lajica krave maslo,sol,i maaalko smlian 4er piper.Vodata ne triabva da bade pove4e ot 1 1/2 prast nad povarhnostta.Vari se na baven ogan dokato omeknat produktite.Ot vreme na vreme se razbarkva.Kogato poizstine malko se pasira i se dobavia 220 gr. smetana za gotvene.Triabva da se polu4i malko po-gasta konsistenciia ot krem supata.Moje da se konsumira toplo i studeno.Moje da dobavite otgore krutono ili nastargan ka6kaval. Da vi e sladko!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории