Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с халва

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Една традиционна “благина”, произвеждана от сусамено и слънчогледово семе, е сладката тахан-халва.

Този деликатес не губи своята популярност и до ден днешен. Първият производител в България на тахан-халва в края на ХІХ в. – Аврам Чальовски – става легендарна личност. Започва живота си като беден селски овчар. Но на 30 години се преселва в София и става продавач на боза. Междувременно успява да събере пари и да си купи кон и малка мелница. Там заедно с един помощник, започва да произвежда тахан-халва през 1898 г. С годините разширява и модернизира работилницата.

Първа българска фабрика за тахан и захарни изделия в София. 1912 г.

Първа българска фабрика за тахан и захарни изделия в София. 1912 г.

Тя прераства във фабрика, първата фабрика за тахан халва в България и започва да произвежда и сусамено масло. В 1921 година отваря и втората си фабрика в Бургас (днес това е “Победа”), след като купува две работилници. Предприятията в София и Бургас са под името „Индустриална къща за производство на захарни изделия, растителни масла, тахан, какао, шоколад, бисквити, карамел и пр.“, основана в 1898 година от Чальовски.
В 1936 година открива трети клон на фирмата на гара Искър. В него произвежда растителни масла, глюкоза и нишесте. Чальовски построява и бъчварски цех за амбалаж, а фабриката в София разполага със собствена печатница за етикети и рекламни бланки.
Освен с предпремачество, Аврам Чальовски е известен с широката си дарителска дейност. Той прави голямо дарение на Зографския манастир, който от своя страна му подарява икона на Спиридон Чудотворец, който е патронът на фирмата. И още много, много дарения…
А произвежданите в тях продукти печелят медали на международните изложения в Милано, Лондон, Солун, Атина и Пловдив. Така българският предприемач успява да наложи трайно своя продукт на пазара, спечелвайки си прозвището “Българския Форд”. Благодарение на него тахан-халвата се “заселва” трайно в менюто на българите. И до днес ще намерите домакини, готови да споделят рецепта за традиционна тахан-баклава – с плънка от тахан-халва и орехи.

Баклава с халва
Златно изпечени хрупкави кори, залети с най-ароматния, лепкав сос, а между тънките пластове се е настанила толкова вкусна плънка от халва
Баклава с халва

Торта без печене с халва и шоколадЕдна изключително лесна и бърза за приготвяне торта, която комбинира невероятните вкусове на маскарпоне, шоколад и халва
Торта без печене с халва и шоколад

Бисквитена торта с крем от тахан халваДесертът е много сладък. и вкусен
Бисквитена торта с крем от тахан халва

Торта с халва
Една по-различна торта, която ще ви плени с невероятния си вкус!
Торта с халва

Сурови бонбони “Халва”Само след 10 минути имате прекрасни сурови бонбони с изкушаващ вкус на халва и хрупкава текстура
surovi-bonboni-halva

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории