Речник на полезните съставки в храната ни
Добави към моето меню
Има няколко основни съвета, когато пазаруваме
– да пазаруваме по списък за една седмица поне
– да не влизаме в магазин за храна, когато сме гладни
– да четем внимателно етикетите на хранителните продукти и в кошницата да слагаме по-малко преработени храни, такива в кутии или шарени опаковки, които не знаем от какво точно и как са получени.
Четенето на етикети е изморително и досадно. Добре е когато сме подготвени или има апликация в която да направим справка. Често по етикетите на продуктите пише имена на съставки, които не са ни много ясни. Макар да знаем, че те присъстват в храната, която предстои да изядем, едва ли си даваме сметка каква точно е ролята всичко, написано в съдържанието на опаковката.
Това е кратък речник по ориентиране, който можете да използвате при пазаруване за справка (за да е мобилно е добре да влезе информацията в апликация заедно с тази за Е-тата и да може да добавяме продукти и рецепти, на които знаем калории и нутриенти – хранителен състав) Самите думи ще бъдат използвани като речник и като ключови думи по които да бъдат тематично свързвани публикации в които се споменават дадени вещества.
Кратък речник на полезните съставки в храните ни
– Адстрингент – упражнява свиващо, запичащо и стягащо действие.
– Алицин – етерично масло в чесъна; потиска образуването на туморните клетки.
– Алфа-хидрокси киселини – плодови киселини, задържащи влагата в кожата; стимулират производството на колаген и забавят появата на бръчки.
– Антиоксиданти – съединения, спиращи вредното действие на свободните радикали.
– Антоцианини – тъмночервени пигменти с антиоксидантно действие; подпомагат кръвообращението.
– Аргинин – органично съединение в животинските протеини и фъстъците.
– Бактерии Bifida – полезни бактерии в чревния тракт; възпрепятстват инфекции.
– Бактерии Lactobacillus – преработват лактозата и други прости захари в млечна киселина (кисело мляко).
– Бетацианин – яркочервен пигмент в състава на червеното цвекло.
– Гама-линолова киселина – мастна киселина, необходима за хормоналното равновесие; успокоява възпаления; намалява риска от образуване на тромби.
– Глутатион пероксидаза – ензим с мощно действие срещу свободните радикали.
– Диметиламиноетанол – химично съединение, свързано с холина, който произвежда невротрансмитера ацетилхолин; естествена съставка в рибата.
– Докозахексаенова киселина – Омега 3 мастна киселина; среща се в рибеното масло.
– Елагова киселина – антиканцерогенно вещество; среща се в дребните безкостилкови плодове.
– Зеаксантин – каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.
– Капсаицин – растително вещество в чушките Чили.
– Кверцетин – флавоноид с антиоксидантно действие.
– Колаген – протеин от особена важност за здравата кожа и съединителната тъкан.
– Кофеинова киселина – органична киселина в плодовете и зеленчуците.
– Куркумин – антиоксидантен пигмент в състава на Куркумата.
– Ликопен – каротиноид с антиоксидантно действие; среща се в червените храни.
– Лимонин – антиканцерогенно вещество в лимоните и портокалите.
– Линолова киселина – ненаситена мастна киселина от особена важност за човешкия организъм.
– Липоева киселина – органична киселина, произвеждана в клетките на някои микроорганизми; особено важна за метаболизма.
– Лутеин – каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.
– Мирицетин – антиоксидант с противовъзпалително действие.
– Олеинова киселина – маслоподобна течност, участваща в строежа на Омега-9 мастни киселини.
– Омега-3 и -6 мастни киселини – полиненаситени мазнини в мазната риба, ядките и семената.
– Папаин – ензим в папаята; подпомага усвояването на протеините.
– Полифенол – съединения, използвани при химичен синтез.
– Рутин – флавоноид тонизиращо и оздравително действие върху периферните кръвоносни съдове.
– S-алил цистеин – антиканцерогенно съединение в състава на чесъна.
– Салицилат – сол или естер на салициловата киселина; активна съставка на аспирина; лекува кожни проблеми.
– Сапонини – съединения с пречистващо и противовъзпалително действие в състава на билките, варивата и зеленчуците; формират защитен слой в горния слой на растението.
– Свободни радикали – молекули увреждащи тъканите; страничен продукт на метаболизма и влиянието на околната среда.
– Свързана линолова киселина – мастна киселина с естествен произход.
– Сулфорафан – антиканцерогенно съединение.
– Терпени – участват в производството на антиканцерогенни ензими.
– Токотриенол – антиоксидант състава на витамин Е.
– Фенетил изотиоцианат – антиканцерогенно съединение в зеленчуците.
– Ферулова киселина – антиоксидант; предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи.
– Фитинова киселина – основна форма за съхранение на фосфора в много растителни тъкани, особено семена.
– Фитовещество – растително съединение с полезни за здравето свойства.
– Фитоестроген – растителни съединения с подобен на естрогена ефект, но с по-слабо действие.
– Флавоноиди – общо название на редица биоактивни съединения с противовъзпалително действие.
– Хесперидин – бяло или безцветно кристално съединение в състава на цитрусовите плодове.
– Хомоцистеин – аминокиселина използвана от организма при клетъчния метаболизъм и производството на протеини; при високи нива в кръвта – рисков фактор за редица болести.
– Цинарин – прочистващо вещество; подпомага функциите на черния дроб.
– Ябълчена киселина – органична киселина с тръпчив вкус; среща се в ябълките.