Последни Рецепти
Последни Статии

Речник на полезните съставки в храната ни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има няколко основни съвета, когато пазаруваме
– да пазаруваме по списък за една седмица поне
– да не влизаме в магазин за храна, когато сме гладни
– да четем внимателно етикетите на хранителните продукти и в кошницата да слагаме по-малко преработени храни, такива в кутии или шарени опаковки, които не знаем от какво точно и как са получени.

Четенето на етикети е изморително и досадно. Добре е когато сме подготвени или има апликация в която да направим справка. Често по етикетите на продуктите пише имена на съставки, които не са ни много ясни. Макар да знаем, че те присъстват в храната, която предстои да изядем, едва ли си даваме сметка каква точно е ролята всичко, написано в съдържанието на опаковката.

food store family pix

Това е кратък речник по ориентиране, който можете да използвате при пазаруване за справка (за да е мобилно е добре да влезе информацията в апликация заедно с тази за Е-тата и да може да добавяме продукти и рецепти, на които знаем калории и нутриенти – хранителен състав) Самите думи ще бъдат използвани като речник и като ключови думи по които да бъдат тематично свързвани публикации в които се споменават дадени вещества.

Кратък речник на полезните съставки в храните ни

Адстрингент – упражнява свиващо, запичащо и стягащо действие.

Алицин – етерично масло в чесъна; потиска образуването на туморните клетки.

Алфа-хидрокси киселини – плодови киселини, задържащи влагата в кожата; стимулират производството на колаген и забавят появата на бръчки.

Антиоксиданти – съединения, спиращи вредното действие на свободните радикали.

Антоцианини – тъмночервени пигменти с антиоксидантно действие; подпомагат кръвообращението.

Аргинин – органично съединение в животинските протеини и фъстъците.

Бактерии Bifida – полезни бактерии в чревния тракт; възпрепятстват инфекции.

Бактерии Lactobacillus – преработват лактозата и други прости захари в млечна киселина (кисело мляко).

Бетацианин – яркочервен пигмент в състава на червеното цвекло.

Гама-линолова киселина – мастна киселина, необходима за хормоналното равновесие; успокоява възпаления; намалява риска от образуване на тромби.

Глутатион пероксидаза – ензим с мощно действие срещу свободните радикали.

Диметиламиноетанол – химично съединение, свързано с холина, който произвежда невротрансмитера ацетилхолин; естествена съставка в рибата.

Докозахексаенова киселина – Омега 3 мастна киселина; среща се в рибеното масло.

Елагова киселина – антиканцерогенно вещество; среща се в дребните безкостилкови плодове.

Зеаксантин – каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Капсаицин – растително вещество в чушките Чили.

Кверцетин – флавоноид с антиоксидантно действие.

Колаген – протеин от особена важност за здравата кожа и съединителната тъкан.

Кофеинова киселина – органична киселина в плодовете и зеленчуците.

Куркумин – антиоксидантен пигмент в състава на Куркумата.

Ликопен – каротиноид с антиоксидантно действие; среща се в червените храни.

Лимонин – антиканцерогенно вещество в лимоните и портокалите.

Линолова киселина – ненаситена мастна киселина от особена важност за човешкия организъм.

Липоева киселина – органична киселина, произвеждана в клетките на някои микроорганизми; особено важна за метаболизма.

Лутеин – каротиноид с антиоксидантно действие; важен за зрението.

Мирицетин – антиоксидант с противовъзпалително действие.

Олеинова киселина – маслоподобна течност, участваща в строежа на Омега-9 мастни киселини.

Омега-3 и -6 мастни киселини – полиненаситени мазнини в мазната риба, ядките и семената.

Папаин – ензим в папаята; подпомага усвояването на протеините.

Полифенол – съединения, използвани при химичен синтез.

Рутин – флавоноид тонизиращо и оздравително действие върху периферните кръвоносни съдове.

food store pix

S-алил цистеин – антиканцерогенно съединение в състава на чесъна.

Салицилат – сол или естер на салициловата киселина; активна съставка на аспирина; лекува кожни проблеми.

Сапонини – съединения с пречистващо и противовъзпалително действие в състава на билките, варивата и зеленчуците; формират защитен слой в горния слой на растението.

Свободни радикали – молекули увреждащи тъканите; страничен продукт на метаболизма и влиянието на околната среда.

Свързана линолова киселина – мастна киселина с естествен произход.

Сулфорафан – антиканцерогенно съединение.

Терпени – участват в производството на антиканцерогенни ензими.

Токотриенол – антиоксидант състава на витамин Е.

Фенетил изотиоцианат – антиканцерогенно съединение в зеленчуците.

Ферулова киселина – антиоксидант; предпазва клетките от вредните ултравиолетови лъчи.

Фитинова киселина – основна форма за съхранение на фосфора в много растителни тъкани, особено семена.

Фитовещество – растително съединение с полезни за здравето свойства.

Фитоестроген – растителни съединения с подобен на естрогена ефект, но с по-слабо действие.

Флавоноиди – общо название на редица биоактивни съединения с противовъзпалително действие.

Хесперидин – бяло или безцветно кристално съединение в състава на цитрусовите плодове.

Хомоцистеин – аминокиселина използвана от организма при клетъчния метаболизъм и производството на протеини; при високи нива в кръвта – рисков фактор за редица болести.

Цинарин – прочистващо вещество; подпомага функциите на черния дроб.

Ябълчена киселина – органична киселина с тръпчив вкус; среща се в ябълките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории