Питки джоб
Добави към моето меню
- 5 ч.ч. брашно
- 1 пакетче суха мая
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л.захар
- 2 с.л.олио/зехтин
- 2 чашки топла вода(1 чашка = 230 мл)
В купа се пресява брашното и се размесва със сухата мая, солта и захарта. Добавя се топлата вода и олиото. Замесва се гладко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е рядко се добавя още малко брашно.
Готовот тесто се разделя на 16 топки, които се оставят 20 минути да “отлежат” върху дървена дъска, посипана с брашно.
От всяка топка се разточва овална питка 15-18 см. Дебелината на питката не трябва да превишава 5 мм. Поставят се питките в намазана с олио и посипана с брашно тава. (Ако желаете питките да се получат по-дебели, тавата се покрива с кърпа и се оставя на топло за един час. Не правете това ако искате питките да са тънки.)
Питките се пекат в предварително загрята до 240 градуса (Целзий) фурна. Питките са готови когато тестото се издуе и зачерви.
Готовите питки се покриват с кърпа и се оставят да поизстинат.