Пълнен заек
Добави към моето меню
- 1 заек – около 1,5 кг
- заешки дреболии – сърце, черен дроб, бъбреци – около 150 г
- 100 г ориз
- 100 г гъби
- 150 г олио
- 150 г червено вино
- 1 малка глава лук
- 3 дафинови листа
- джоджен на вкус
- черен пипер и сол на вкус
- магданоз
Запържваме нарязаните на дребно вътрешности, прибавяме нарязаните лук,гъби, черен пипер, сол, магданоз, ориза и заливаме с 300 г вода и задушаваме на слаб огън до пълното изпаряване на водата.
С така приготвената плънка пълним заека и го зашиваме. поставяме го в тава за печене, поливаме го с виното, мазнината, поръсваме с чер пипер и сол. доливаме 200 г вода, поставяме дафиновите листа и покриваме съда с фолио.
Пече се 1,5 часа на силна фурна (рецептата е за питомен млад заек – ако е див, трябва да се маринова предварително и да се пече повече). По желание може да оставим допълнително за още 10 минути без фолиото за да се получи желания златист загар.
Вариант – в тавата в която се пече заека може да се сложи от едната страна нарязани картофи, а от дригата ориз със зеленчуци. Така гарнитурата ще е готова.
Рецептата е страхотна, а резултата е да си оближеш пръстите
къде е останалия дивеч