Ягодова торта – йогурт
Добави към моето меню
- 4 пакетчета желатина
- 3 кофички кисело мляко
- 2 ч.чаши захар
- 3 с.лъжици лимонов сок
- 1 кг ягоди (малини)
- 1 готов блат
- 1/2 чаена чаша орехи (нарязани на едричко)
- 2 сл ром
В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 4 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Ягодите се нарязват, като се избират най-хубавите за украса отгоре, и се слагат в млякото. Добавят се нарязаните орехи. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. Не трябва да звира. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква.
Блата се слага на дъното на форма за торта, поръсва се с рома, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Нареждат се отделените ягоди върху тортата. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.
Ягодите може да се смесят или заменят напълно с банани, ананас от компот или друг плод по избор. Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, може да се желира компот или сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.