Сладко от горски ягоди
Добави към моето меню
- 1 кг ягоди
- 2 кг захар
- 1 ч.л. лимонена киселина.
- 100 мл вода
- Рабъркайте захарта с 100 мл. вода и се загрейте, като бъркате непрекъснато, докато се получи прозрачен сироп.
- Изсипете в сиропа почистените и измити ягоди.
- Варете сладкото докато капка от него, поставена върху гладка повърхност (нокът), не се разлива. Преди да свалите от огъня прибавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
- Сипете в затоплени буркани и ги затворете след като изстинат.
Сладко от ягоди
Това сладко може да се приготви както от купешки, така и от домашни или диви ягоди.
1 кг. плодове (ягоди, диви ягоди)
1 кг. захар
1/2 ч. ч. вода
1 чаена лъжица лимонтузу (лимонена киселина)
Почистете плодовете и ги измийте добре. Ако са по-едри може да ги нарежете на половинка или четвъртинка, по желание.
Поставете в голяма тенджера ягодите, захарта и водата. Оставете да заври на умерен огън.
След завирането намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна.
Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко.
След сваляне от огъня добавете лимонтузуто. Разбъркайте добре. Разпределете по бъркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.