Последни Рецепти
Последни Статии

Сладко от горски ягоди

Добавено в Ягоди

Добави към моето меню

  • 1 кг ягоди
  • 2 кг захар
  • 1 ч.л. лимонена киселина.
  • 100 мл вода

  • Рабъркайте захарта с 100 мл. вода и се загрейте, като бъркате непрекъснато, докато се получи прозрачен сироп.
  • Изсипете в сиропа почистените и измити ягоди.
  • Варете сладкото докато капка от него, поставена върху гладка повърхност (нокът), не се разлива. Преди да свалите от огъня прибавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
  • Сипете в затоплени буркани и ги затворете след като изстинат.
Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Administrator // May 30th, 2006 at 2:13 pm

    Сладко от ягоди

    Това сладко може да се приготви както от купешки, така и от домашни или диви ягоди.

    1 кг. плодове (ягоди, диви ягоди)
    1 кг. захар
    1/2 ч. ч. вода
    1 чаена лъжица лимонтузу (лимонена киселина)

    Почистете плодовете и ги измийте добре. Ако са по-едри може да ги нарежете на половинка или четвъртинка, по желание.
    Поставете в голяма тенджера ягодите, захарта и водата. Оставете да заври на умерен огън.
    След завирането намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна.

    Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко.

    След сваляне от огъня добавете лимонтузуто. Разбъркайте добре. Разпределете по бъркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.