Вино от касис
Добави към моето меню
- 1.5 кг касис
- 1.5 л вода
- 1 кг захар
Касисът е изключително полезен плод. Един от начините да се възползвате от неговите свойства през зимата е като си направите вино от касис в домашни условия. Ето как може да стане това.
Без да се оронва, касисът се прекарва през дървена валцова преса, направена от два движещи се един срещу друг дървени валяка.
Смачкания плод се поставя в големи буркани или дамаджани. Залива се с вода, в която е разтворена захар (за съотношението виж продуктите). По време на ферментацията се следи сместта да не прекипи.
След около 10 дни плодовата каша се прецежда и сокът се налива в чисти дамаджани. Седмица по-късно, когато ферментацията премине, виното се отделя от утайката с маркуч и се налива в чиста дамаджана. Към джибрите може да се прибави същото количество захарен сироп и да се получи “второ вино”. От касиса сполучливо се добива и “трето вино”. След като престои месец и половина в джибрите, виното се отделя от утайката и се налива в бутилки, които се запечатват и се съхраняват на хладно.
При посоченото съотношение между плода, водата и захарта се получава винои с 12-14 градуса алкохол.
Еииййй ама то и от гроздето ставало вино бе !
Не само от вода…
naj-prostata aritmetika pokazwa gre6ka w receptata.
1.5 litra woda i 1 kg stawat 2litra. zaharnia sirop e s okolo 40 gradusa zaharnost!!! prostata smetka 2:1 pokazwa, 4e spitnia gradus e okolo 20. ako izob6to fermentira.
e kasisa malko 6te swali zaharnia gradus, no zaharta e mnogo.