Пица Маргарита рецепта
Добави към моето меню
- 350 гр брашно
- 3 с.л. зехтин
- 20 гр мая
- 4 домата
- 1 стрък чесън
- 150 гр моцарела (или кашкавал)
- 10 листа пресен босилек (1/2 ч.л. сух)
Нежна и вкусна, в цветовете на флага на Италия
пица Маргарита
/босилек, моцарела, домати, зехтин/, споделено от Ирина Кърпарова
Пресявате брашното и по поставяте в средата на плота за месене (може и в по-голяма тава). В средата оформяте “кладенче” в което поставяте 1 с.л. зехтин и предварително разтворената в 1 ч. чаша хладка вода и 1 с.л захар и шупнала мая. Тестото омесвате докато се получи меко и пухкаво тесто, ако трябва прибавете още брашно. Когато е готово го поставяте в купа, покривате с кърпа и го оставяте да втаса на топло за окло час.
Доматите нарязвате на кръгчета. Чесънът нарязвате на дребно и го счуквате в хаванче заедо с останалия зехтин.
Втасалото тесто разточвате с точилка върху набрашнен плот, докато се получи кръгла форма с размерите на тавата за печене и с дебелина по-малко от 1 см, защото ще се надуе при печенето.
Разточеното тесто поставяте в намазнена тава. Отгоре покривате с нарязаните домати, заливате с чесновия сос и нареждате нарязаното на кръгчета сирене.
Накрая пицата поръсвате с листата от босилек, накъсани на парченца.
Пече се в силно загрята фурна 10-15 мунути, докато сиренето придобие златист цвят.