Плодова пита с праскови
Добави към моето меню
- 250 гр брашно
- 150 гр масло
- 1 яйца
- щипка сол
- за плънката:
- 1 кг праскови
- 250 гр захар
Измивате прасковите, обелвате ги и почиствате от костилките. Наръсвате ги с половината от захарта и ги оставяте да престоят 1 час.
Брашното смесвате с омекналото масло, яйцето, щипка сол и 3 с.л. вода. Омесвате меко тесто, което правите на топка и оставяте да престои около 15-20 мин. в хладилник.
Две трети от тестото, разточвате на кора, която се разстилате на дъното на тортена форма, намазана с масло, като краищата леко повдигате по стените.
Отгоре се нареждат нарязаните на резенчета праскови, поръсват се с останалата захар и се покриват с кора от останалото тесто. Питата се набожда с вилица, намазва се с едно разбито яйце с 1 с.л. олио и се пече в умерена фурна.