Парфе
Добави към моето меню
- За блата:
- 7 белтъка
- 7 с.л. захар (кристална или пудра)
- 7 с.л. брашно
- 200 мл. прясно мляко
- За крема:
- 1/2 л. прясно мляко
- 7 жълтъка
- 7 с.л. захар
- 3 пакетчета ванилия
- 6 с.л. нишесте или по-грубо брашно
- 1/2 пакетче масло (или маргарин)
- 2 с.л. пудра захар
- На върха:
- 250 л. течна сметана
- 250 гр. заквасена сметана
Блата:
Белтъците се разбиват на сняг, добавя се захарта и най-накрая брашното. Сместта изсипваме в тава, чието дъно е покрито с леко намаслена хартия за печене. Пече се на 150 градуса около 15 минути. Когато се изпече, изваждаме и обръщаме блата. Поливаме го с прясното мляко и оставяме да попие.
Крема:
Смесваме жълтъците със захарта, ванилията, малко от прясното мляко и разбиваме с миксер. Добавяме сместта към останалото мляко, сипваме нишестето и всичко заедно се вари около 10 минути до сгъстяване. Оствяме малко да се охлади. През това време разбиваме до крем маргарина, маслото и пудрата захар. Добавяме ги към леко поизтиналия крем и разбиваме с миксер. Получение крем мажем върху блата.
Най-отгоре намазваме с двете сметани, предварително смесени, разбити с миксер.
рразкошна торта
много е вкусно