Зелева салата по китайски
Добави към моето меню
- 1/2 зелка (около 1кг)
- 2 средно големи моркова
- 200 гр спанак
- 2 с.л. магданоз
- 2-3 с.л. оцет на вкус
- 1 с.л. светъл соев сос
- 1 с.л. сусамово масло (или зехтин)
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. джинджифил (или сух на вкус)
- 1 с.л. препечено сусамово семе
- сол на вкус
Нарежете зелето на тънки ивици и леко го претрийте. Нарежете спанака, а моркова настържете на едро ренде. Сипете зелето, спанака, моркова и накълцания на дребно магданоз в голяма купа.
Смесете оцета, сусамовото масло, соевия сос, меда и дебно нарязания пресен корен от джинджифил (или поръсете със сух джинджифил на вкус).
Изсипете подправките върху зелената смес и разбъркайте добре.
Преди да сервирате посолете на вкус и поръсете с препечно сусамово семе.
Вкусно, препечено сусамово и слънчогледово семе може да си приготвите сами по следния начин. Изсипете около 4 с.л. семе в средно нагрят таван и разбърквайте с дървена лопатка за около 2 минути докато започне да получава кафяв цвят, а след това непрекъснато го бъркайте до златистокафяво. Така приготвеното семе използвам и за гарниране на крем супи.