Пържен ориз яндзъ
Добави към моето меню
- 4 ч.ч. сварен ориз
- 2 яйца
- 1 ч.л. шери (или силна ракия)
- 4 с.л. фъстъчено масло (или зехтин)
- 1/2 ч.ч. свярено и нарязяно на кубчета пиле
- 1 ч.ч. сварени малки скариди (около 150 гр)
- 1/2 ч.ч. шунка, нарязана на кубчета
- 1 ч.ч. нарязани на кубчета моркови
- 1 ч.ч. зелен грах
- 1/ч ч.ч. ситно нарязан праз
- черен пипер и сол на вкус
- 1 с.л. соев сос
- 1 щипка джинджифил
Тази рецепта е дошла от района на Шанхай. Разбира се не всиски изредени продукти винаги са налични, затова може да импровозирате според момента и настровнието. Този атрактивен ориз, изпъстрен с розово, жълто, зелено и оранжево е прочута закуска, тъй като почти всеки продукт може да се различи на цвят в него, но не може да се отличи във вкусовата хармония, която се получава.
За да получите около 4 ч.ч. сварен ориз вземете 1 и 1/2 ориз и го сварете в съотношение 1:3 с водата до готовност. Ако е останала вода прецедете ориза.
Сварете леко морковите и граха на пара или с малко вода.
Поставете ориза в дълбк съд, голям тиган уок, и с ръце отделете зрънцата едно от друго.
Леко разбийте яйцата с шерито с вилица и оставете настрана.
Затоплете мазнината в дълбок тиган уок на умерен огън. Когато мазнината се затопли сипете яйцата и започнете да ги бъркате с дървена лопатка, докато се запържат леко, но да са все още сурови.
Бързо сипете ориза, като разбърквате около 2 минтути, така че яйцата да се смесят напълно с ориза.
Подсилете огъня и прибавете останалите продукти, като бъркате енергично, докато всичко се загрее.
Подправете по желание на вкус със соев сос и дребно нарязан къдрав магданоз.
Поднесете горещо в малки китайски купички с клечки.