Пълнено пиле с булгур и зеле
Добави към моето меню
- 1 пиле
- 1 кг зеле
- 200 гр булгур
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- джоджен, чубрица, магданоз и сол на вкус
За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Предлагаме ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник.
Почистете, измийте и осолете пилето.
В половината олио задушете предварително нарязаното и претрито зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето.
Напълнете пилето с получената плънка и я зашийте. В голяма тава сипете останалото олио. Сложете пилето в нея и печете в умерена фурна. Прибавяйте по малко вода и поливайте пилето, за да не изсъхне месото.
В нашето забързано ежидневие и когато медиите ни заливат с новини за пандемии и птичи грип, едва ли ни е до това да купуваме и ядем пилета. Но традициите повеляват, а ние се съобразяваме с тях.