Бьоф Строганов
Добави към моето меню
- 700 гр телешко бонфиле
- 2 глави лук, големи, нарязани на ситно
- 250 мл сметана
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. доматено пюре
- 50 гр краве масло
- сол, черен пипер на вкус
нарязвате на тесни ивички (5-6 см дължина, 1 см дебелина) напречно на мускулите влакна.
В съд смесете сметаната и доматеното пюре и добре разбъркайте.
Сгорещете маслото в тиган, добавете лука, нарязан на тънко на дъното, леко запържете и добавете ивиците месо, поръсени със сол и черен пичер и запържете съвсем леко за да не се втвърди месото.
Поръсете с брашното, разбъркайте и пържете още 2-3 минути. Изсипете отгоре сметановата смес и задушавайте за 10-на мин на слаб огън.
Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи или зелена салата горещо.
За първи път ястието се появява в края на XIX в., не по-рано от втората половина на 90-те години.
Носи името си в чест на граф Александър Строганов (1795-1891г), последният от рода Строганови, известен с това, че по негов проект е основан Одеския университет и с огромната си библиотека, която подарява на Томския университет. Продължително време граф Строганов е генерал-губернатор на Новоросия, живял и починал в Одеса, където след оставката си е избран за почетен гражданин. Тук ястието е приготвено за трапезата на Строганов от неговия готвач.
Бьоф Строганов
е ястие, което в няй-простия си вариант представлява крехко говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени изделия. “Бьоф Сторганов” това е парчета месо, който са изпържени и задушени със сметана, лук и домати.
Руският Бьоф Сторганов се сервира обикновено с юфка или елдена каша. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в Америка и Китай кафяв сос.
500 г телешки шол
2 глави лук ( нарязан на полумесеци)
200 г гъби (без столчета нарязан на филийки)
25 г масло
1 ч л горчица
50 мл бяло вино
100 мл готварска сметана
черен пипер
червен пипер
Месото се нарязва на жулиени или на кубчета.
Маслото се разтопява в тигана и месото се изпържва, след което се поставя върху салфетка. В същия тиган (ако трябва се добавя масло или олио) се изпържва лукът и гъбите.
Добавете виното, гочицата и намалете огъня и задушете поне 5 минути.
Прибавете месото и оставете за още 4-6 минути.
Махнете капака и оставете виното да се изпари.
Сипете сметана и подправете със сол и черен пипеr. Разбъркайте и след 1 минута изключете (махнете от котлона), похлупете с капак.
Поръсете с червен пипер и поднесете веднага.
Идея: Може да се приготви и със свинско месо.
Рецепатата е страхотна.
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg
marinnikolov2@abv.bg