Последни Рецепти
Последни Статии

Салата Цезар

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

  • 3 средни глави зелена салата
  • 8 филета аншоа (или 1 консерва риба Тон)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 3-4 с.л. зехтин
  • пресен лимонов сок на вкус
  • 3 сварени яйца
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. сос “Worcestershire”
  • 5-6 с.л. настърган пармезан (кашкавал)
  • 1 ч.ч. крутони (малки хлебни кубчета, запържени за минутка в горещо олио)

Почистете добре зелената салата и я измийте. Накъсайте или нарежете на 3-4 см. парчета и поставете в хладилник за 30 минути за да станат хрупкави.

За да направите крутоните, нарежете хляб на малки кубчета и след това изпържете в голямо количество олио докато станат хрупкави, извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху кухненска хартия или решетка. Ако не искате да пържите – наредете хлебните кубчета в намазана с олио тавичка и леко поръсете с олио и запечете във фурната.

Обелете скилидките чесъни го счукайте.

Сложете филетата аншоа (или консервата риба Тон)в голяма купа и разтрийте с дървена лъжица. Добавете горчицата, сос Уорчестър, лимоновият сок, настърганият пармезан и рохките яйца, счукания чесън и разбъркайте много добре докато се получи кремообразна смес.

Добавете крутоните и парчетата зелена салата. Внимателно разбъркайте.

Разпределете в чиниите за сервиране и поднесете, поръсена с прясно смлян черен пипер на вкус. По желание към салата могат да се добавят задушени или сварени на пара зеленчуци, пилешко месо или скариди.

Най-голяма популярност е получил вариантът с пилешко месо и без аншоа (риба).

Аз самата имам вариант, който е самостоятелно ядене – без сварени яйца. Слагам една консерва риба тон, няколко дребно нарязани кисели краставички, и по една шепа задушен грах и царевица.

История на салата Цезар
След първата световна война италианецът Цезар Кардини емигрира в Америка. През 20-те години на миналия век, той има малък хотел с ресторант в мексиканския град Техуана, който се нарича “При Цезар”. Самият Кардини живее от другата страна на границата – в Сан Диего, но сухият режим го кара да прави бизнес извън пределите на САЩ. Един път в Деня на независимостта заведението се оказва препълнено с холивудски кинаджии, които се събират да отпразнуват празника. Цезар изпада в паника – има достатъчно напитки, но с храната нещата не стоят така. Всички запаси са свършили, а съседните магазини вече са затворени. На Кардини не му остава нищо друго освен да импровизира с наличните продукти –
зелена салата, зехтин, хляб, яйца, сирене и сос “Уорчестър”.
И тогава си спомня на какво го е учила майка му на времето: Яйцето, пуснато в кипяща вода точно за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка – супата. Кардини натърква салатиерата с чесън, слага в нея салатените листа, прибавя яйцата, настърганото сирене, лимонов сок, подправки и кротони, изпържени в зехтин и натъркани с чесън.

По късно в състава на салатата се появяват и други съставки, в това число и аншоа. Нея както разказва легендата, я добавя в рецептата Алекс Кардини, бивш италиански военен летец, който се присъединява към делото на брат си. Той нарича този вариант “Салатата на авиатора” в чест на летците служили в Сан Диего. Скоро тя става много популярна и след време я преименувана в “Цезар”. Самият Кардини е против присъствието на аншоа, тъй като сосът “Уорчестър” дава достатъчно пикантност. Така или иначе за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите са тогавашните холивудски звезди и даже жената на принц Едуард 8 Уелски. Чрез нея “Цезар” дебютира и в Европа.
beinsadouno.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized

3 Comments

  1. 1
    Tania // April 20th, 2006 at 10:39 am

    Opitaite da dobavite i 1-2 nariazani na kub4eta avokado, i okolo 100 gr. ananasovi kub4eta!!!

  2. 2
    nadejda // May 17th, 2006 at 9:46 pm

    Zashto ne se pridarjame kam originalnata recepta za salata cesar-samo razni vidove zeleni salati,krutoni i vinegret?