Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълков пай (american pie)

Добавено в Сладкиши

Добави към моето меню

  • За основата:
  • 200 гр брашно
  • 1/2 ч.ч. olio
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. вода
  • 1 1/2 ч.ч. заха
  • за пълнежа:
  • 6 големи ябълки (около 1кг)
  • 1/2/ч.ч. захар
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. канела
  • за топинга:
  • 3 с.л. брашно
  • 1/2 ч.ч.захар
  • 100 гр. масло

За основата:

В голяма купа смесвате брашното, олиото, млякото, водата и захарта. Замесвате до получаването на меко тесто. Готовото тесто слагате във форма за печене като повдигате краищата на тестото да прилепната по стените на съда.

За пълнежа:

Смесвате захарта, брашното, канелата. В тази смес овалвате ябълките (нарязани на дребно или настъргани на едрото ренде) и всичко се изсипва в основата на пая.

За топинга:

Смесвате брашното, захарта и маслото. Тази смес изсипвате върху пълнежа. Топинга може да стане на трохички ако използвате по-малко масло – това не е проблем, просто с него се посипва пълнежа.Ако ви се получи твърд може да го настържете на ренде, получава се много ефектно.

Така приготвения пай се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса и се пече 45 минути до 1 час. Готовността се проверява по “метода суха клечка”

Поднасяте с кафе и плодов сок


Ябълков пай

рецепта за ябълков пай, така както го правим у дома

за тестото:
чаша и половина брашно
2 с.л. маргарин
2 с.л. вода
1 п. баклувер
1 ванилия

за плънката:
6 ябълки, около 1 кг
1 ч.л. краве масло
4 с. л. захар

за заливката:
3 яйца
5-6 с. л. захар
100-120 мл сметана
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. канела

Брашното, маргаринът и бакливера се смесват, като постепенно се налива малко вода. Готовото тесто се оставя да почине в хладилник, загънато с фолио докато приготвим плънката

Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на тънки ивички. Сотират се в маслото и се поръсват със захар. Когато захарта се карамелизира, ябълките се оттеглят от огъня.

Яйцата се разбиват със захарта, сметаната и прясното мляко. Подправя се с канела и се разбива, докато се получи пухкав крем.

Тестото се разточва и се поставя в набрашнена форма, като се залепва равномерно по дъното и стените. Запича се във фурна.
След като се зачерви, тестото се изважда от фурната и върху него равномерно се разпределя плънката. Отгоре се нанася заливката, паят се връща във фурната и се пече 40-60 минути при температура 180 градуса.

Поднася се с кафе или чах, в някой хубав следобед на златаната есен

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    nucuto // October 24th, 2009 at 8:00 pm

    Здравейте,направих първият ябълков пай по американската рецепта,но незнам дали аз нещо съм разбрала какво да направя(тъй като не е много добре обяснено) или пък ефекта е: каша в която има ябълки и лека коричка отдолу. Някой ако може да качи снимка на пая и също да обясни тестото как точно да се направи.