Зрял боб (фасул) в гърне
Добави към моето меню
- зрял боб – 2 ч.ч.
- кромид лук – 1 глава
- праз лук – 1/2 стрък (или 1 глава кромид лук)
- морков – 1 бр.
- джоджен – 1 ч.л.
- чубрица – 1 ч.л.
- олио – 2 с.л.
- червен пипер – 1 с.л.
- магданоз – 1 китка
- вода
- Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода.
- Лукът и моркова се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гювече.
- Добавят се джоджена и чубрицата и всичко се залива с вода така че отгоре да остане около един пръст вода.
- Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато боба омекне. През това време се следи водата да не изври.
- Червения пипер се запържва с олиото в тиган след което с чирпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 чирпака от сварения боб.
- Съдържанието на тигана се изсипва в гювечето, разбърква се и се оставя да поври няколко минути.
- Преди сервиране ястието се поръсва с магданоз.