Задушено пиле с картофи
Добави към моето меню
- 1 пиле
- 750 г пресни картофи (1 кг стари)
- 3-4 с.л. топено масло за пържене
- 1 бучка прясно масло
- сол, черен пипер, магданоз, копър – на вкус
Почистеното пиле се намазва отвън и отвътре със смес от малко масло, сол и черен пипер и се изпържва от всички страни в предварително загрятата мазнина за пържене. Отстрани на пилето се сипва 1 ч.ч. топла вода и съдът се захлупва плътно с капак. Така пилето се задушава до омекване, като от време на време се прибавят по 1-2 с.л. топла вода, след което се изважда и се нарязва на пропорционални парчета. В соса се пускат почистените картофи и се варят на силен огън десетина минути. Прибавя се месото. Ястието се наръсва със смес от копър и магданоз и се оставя да къкри на тих огън 10-15 минути, докато омекнат картофите.
Разпределя се на порции заедно със соса и картофите, наръсва се с разтопеното прясно масло и се поднася със зелена салата с маслини и твърдо сварени яйца, наръсена обилно с магданоз.