Питки със сусам
Добави към моето меню
- 450 г брашно
- 2 ч.л. натрошена мая
- 1/2 ч.л. сол
- 3 с.л. сусамово масло
- 4 с.л. бели сусамови семена, омесени с малко брашно
Пресейте брашното в голяма купа и объркайте с маята и солта. Добавете около 300 мл. вода и омесете гладко тесто. Количеството вода, което е необходимо зависи от брашното: добавете достатъчно така че да се получи не много твърдо, еластично тесто. Извадете го от купата върху чиста повърхност.
Месете в продължение на 10 минути, след което го сплескайте с ръце и с пръсти направете няколко вдълбнатини. Полейте с 1 с.л. сусамово масло и омесете. Повторете процеса, добавяйки втора лъжица масло. След 5 минути брашното става меко и копринено. С последната лъжица масло намаслете добре стените на голяма купа. Поставете вътре тестото, покрийте с найлоново фолио и оставете на топло докато удвои обема си (около 2 часа).
Разстелете лист фолио и леко посипете с част от сусамените семена размесени с брашно. Поставте отгоре тестото и го обърнете на всички страни. Месете около 5 минути и разделете на 12 части. Вземете първата и направете топка. След това, върху повърхност поръсена с повечко смес от сусамови семена и брашно разточете 5 мм дебел овал (не по-тънък). Поставете върху фолио с непокритата със семена страна надолу и леко притиснете семената. Повторете с останалите части.
Покрийте с кърпа за да не изсъхне и оставете да втаса за 20 минути. Междувременно, намаслете 2 големи тави за печене и ги поставете във фурната. Включете фурната на максимум.
Хлебните питки трябва да изглеждат бухнали. Преместете ги върху горещите тави и изпечете за около 6-10 минути докато се надигнат и леко се оцветят. Прехвърлете готовите питки да изстиват върху решетка.