Последни Рецепти
Последни Статии

Питки със сусам

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

  • 450 г брашно
  • 2 ч.л. натрошена мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. сусамово масло
  • 4 с.л. бели сусамови семена, омесени с малко брашно

Пресейте брашното в голяма купа и объркайте с маята и солта. Добавете около 300 мл. вода и омесете гладко тесто. Количеството вода, което е необходимо зависи от брашното: добавете достатъчно така че да се получи не много твърдо, еластично тесто. Извадете го от купата върху чиста повърхност.

Месете в продължение на 10 минути, след което го сплескайте с ръце и с пръсти направете няколко вдълбнатини. Полейте с 1 с.л. сусамово масло и омесете. Повторете процеса, добавяйки втора лъжица масло. След 5 минути брашното става меко и копринено. С последната лъжица масло намаслете добре стените на голяма купа. Поставете вътре тестото, покрийте с найлоново фолио и оставете на топло докато удвои обема си (около 2 часа).

Разстелете лист фолио и леко посипете с част от сусамените семена размесени с брашно. Поставте отгоре тестото и го обърнете на всички страни. Месете около 5 минути и разделете на 12 части. Вземете първата и направете топка. След това, върху повърхност поръсена с повечко смес от сусамови семена и брашно разточете 5 мм дебел овал (не по-тънък). Поставете върху фолио с непокритата със семена страна надолу и леко притиснете семената. Повторете с останалите части.

Покрийте с кърпа за да не изсъхне и оставете да втаса за 20 минути. Междувременно, намаслете 2 големи тави за печене и ги поставете във фурната. Включете фурната на максимум.

Хлебните питки трябва да изглеждат бухнали. Преместете ги върху горещите тави и изпечете за около 6-10 минути докато се надигнат и леко се оцветят. Прехвърлете готовите питки да изстиват върху решетка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории