Пълнозърнест хляб с пшеничен зародиш
Добави към моето меню
- 25 г мая
- 4 с.л. мед
- 2 с.л. разтопено масло или соево масло
- 1 с.л. овесени трици
- 1 ч.ч. пшеничен зародиш
- 6 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
- 2 ч.ч. хладко соево или обезмаслено мляко (вода)
Размийте маята с меда, маслото, 1 ч.ч. от брашното и млякото, и оставете за 20 минути да шупне. Постепенно прибавете пълнозърнестото брашно, пшеничения зародиш и овесените трици, като бъркате непрекъснато. Омесете тестото добре, като го оставите меко. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса 1-2 часа на топло докато удвои обема си.
Омесете отново. Оформете хлябове и ги сложете в намазнени тавички. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат отново за 1 час. Изпечете ги в предварително загрята до 190° фурна за около 1 час. Получават се 2 или 3 хляба.
А дали този “пълнозърнест хляб” е по – “здравословен” от обикновения, преценете сами:
1). Соевите продукти се използуват от тибетските монаси за потискане на мъжката потентност;
2). употрбата на хлебна мая в полуопечен стадий унищожава нормалната чревна микрофлора и благоприятства развитието на куп болести, започващи от стомашно-чревния тракт