Последни Рецепти
Последни Статии

Копривщенска луканка

Добавено в Месни колбаси

Добави към моето меню

  • 2 кг крехко свинско месо
  • 3 кг тлъсто свинско месо от гърдите
  • 1 кг говеждо месо
  • 125 г сол
  • 1 ч.л. захар
  • 30 г черен пипер
  • 15 г кимион
  • 5 г селитра
  • говежди черва

  • Нарязваме месата ситно.
  • Смесваме ги, посоляваме, добавяме подправките и наново разбъркваме добре.
  • Смиламе месото с месомелачка и го омесваме.
  • Сместа тъпчем в говежди червя, като внимаваме да не остава въздух.
  • След 3 дни луканките се разглаждат с празна бутилка, за да добият плоска форма. Ако някъде има въздух, продупчваме с игла.
  • В продължение на една седмица ги разглаждаме всеки ден.
  • След това ги притискаме с тежест, за да станат плоски и твърди.
  • Сушим ги в закрито помещение на слабо течение като внимаваме да не замръзнат.
  • Сушенето трае 40 дни.

През лятото ги обвиваме в пергаментова хартия и съхраняваме в дървена пепел на хладно място.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории