Копривщенска луканка
Добави към моето меню
- 2 кг крехко свинско месо
- 3 кг тлъсто свинско месо от гърдите
- 1 кг говеждо месо
- 125 г сол
- 1 ч.л. захар
- 30 г черен пипер
- 15 г кимион
- 5 г селитра
- говежди черва
- Нарязваме месата ситно.
- Смесваме ги, посоляваме, добавяме подправките и наново разбъркваме добре.
- Смиламе месото с месомелачка и го омесваме.
- Сместа тъпчем в говежди червя, като внимаваме да не остава въздух.
- След 3 дни луканките се разглаждат с празна бутилка, за да добият плоска форма. Ако някъде има въздух, продупчваме с игла.
- В продължение на една седмица ги разглаждаме всеки ден.
- След това ги притискаме с тежест, за да станат плоски и твърди.
- Сушим ги в закрито помещение на слабо течение като внимаваме да не замръзнат.
- Сушенето трае 40 дни.
През лятото ги обвиваме в пергаментова хартия и съхраняваме в дървена пепел на хладно място.