Многолистно тесто
Добави към моето меню
рецепта за бутер тесто
- 250 г брашно
- 200 г масло
- 100 мл вода
- сол
- Сложете брашното върху дъска, мушама или в голяма тава, направете в средата кладенче.
- Добавете солта и постепенно изсипете водата като замесите тесто с края на пръстите.
- Разточете полученото тесто на квадрат.
- Завийте маслото в тестото като пакет и оставете в хладилник за 15 минути.
- Разточете заедно с маслото, както е вътре на лента дълга 60 см.
- Прегънете двата края към средата, прегънете още веднъж на две и отново разточете.
- Оставете в хладилника да почива още 15 минути, след което повторете операцията с тройното прегъване, но този път от обратната страна на тестото.
- Разточете, прегънете на две, пак разточете и оставете да почива 20 минути в хладилника.
Така приготвеното тесто се използва за приготвяне на баници, сладки и соленки, бутер банички, пици и др.