Погача
Добави към моето меню
- 2 кг брашно
- мая за хляб колкото кибритена кутийка
- 1/2 малко пакетче краве масло
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- Подбъркваме маята с малко брашно и хладка вода.
- След като шупне, пресяваме брашното, правим в средата кладенче, сипваме маята, солта и захарта и с хладка вода месим умерено меко тесто.
- Намазваме обилно с масло тавичка, разстиламе тестото в нея, покриваме го с кърпа и слагаме на топло за второ втасване докато се надигне отново.
- Печем погачата в предварително загрята умерена фурна.
- След като се зачерви, намазваме я с леко посолена вода и допичаме.
- Увиваме я в кърпа, за да омекне.
Поднасяме погачата гореща с шарена сол.