Сладкиш с конфитюр
Добави към моето меню
- за тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. масло
- 1 и 1/2 с.л. захар
- 1 яйце
- 1/3 ч.л. сол
- 15 г мая
- за пълнежа
- 1 ч.ч. конфитюр или мармалад
- 1 яйце за намазване
- Към леко затопленото мляко прибавете размитата в млако захар мая, яйцето и солта. Разбъркайте добре.
- Прибавете брашното и измесете тесто.
- Разстелете тестото върху гладка повърхност, направете кладенчета с пръсти, поръсете с 1 с.л. от маслото и омесете отново. Повторете докато поеме всичкото масло. Получава се гладко тесто, което не лепне.
- Поръсете тестото с брашно, покрийте го с кърпа и оставете да втаса.
- От 3/4 на готовото тесто се разточете блат с дебелина 1 см и го поставете в намазнена тава.
- Завийте краищата на блата нагоре и го намажете с конфитюра.
- От останалото тесто направете тънки въженца, които наредете във вид на мрежа (затворническа решетка
) върху сладкиша, като краищата закрепете за страничния бордюр.
- Намажете повърхността на мрежата с разбитото яйце.
- Оставете сладкиша да престои на топло около 30-40 минути.
- Печете 25-30 минути на 210-230°C