Диета с червен пипер
Добави към моето меню
Диета с червен пипер
Кой пипер ускорява отслабването
Учени доказаха, че някои продукти могат да ускоряват до два пъти процеса на отслабване.
Изследвания са проведени затова, кои сортове пипер и как действат на организма – като резултат се оказва, че червеният пипер може да ускори процеса на изгаряне на мазнини в организма.
При проведен 28-дневен експеримент с участието на 34 жени, се оказва, че ако се хранят с овкусени s люти подправки ястия, които съдържат червен пипер се наблюдава по-рядко проблем с наднормено тегло. След като изяде човек ястия с люти пипер разходът на енергия в неговия организъм се увеличава 2 пъти. Ефектът се запазва до няколко часа.
Също така се повишава температурата на тялото, за сметка на разхода на мазнини, които постъпват с храната и се ускорява метаболизма.
Червеният пипер помага в борбата с наднорменото тегло
Учени от Тайван в резултат на лабораторни изследвания получиха нови доказателства затова, че капсаицин – природно съединение, което придава на червения пипер лютия вкус – може да забавя ръста на мастните клетки. В предишни изследвания се предполагаше, че може да се намали теглото като не се дава на недоразвитите мастни клетки (Адипоцитите) да се превръщат в зрели клетки. Също така действието на капсаицина се свързва с намаляване на мастната тъкан и намаляване на нивото на мазнини в кръвта. Изхождайки от това учените тестват въздействието на капсаицина на пре-адипоцити и адипоцити в лабораторни изследвания.
Оказва се, че капсаицинът не дава на мастните клетки да се развиват. Затова въздействие е достатъчно малко количество лют червен пипер. Капсаицин изпраща химични сигнали, които заставят мастните клетки да изпитват апоптоз (това е механизъм за разрушаване на клетките, думата идва от старогръцки απόπτωσις и означава падане на листата)
Интересното е, че човекът е единственото същество, което яде люти храни. Как и защо е възникнало това в еволюцията е интересно, но се оказва че при проведени експерименти мишки отказват да се научат да ядат люта храна.
Лютите червени чушки са много популярни в кухнята на Индия и Тайланд.
В българската национална кухня лятата чушка присъства също, гореща чорба поръсена с малко люта чушка, има много рецепти за туршии и апетитки в които също има люти чушлета.
По-млади, по-хубави и по-слаби с люта чушка
Лютото чушле е средство за превенция на рака, за стимулиране на храносмилането, за лекуване на артрита и синузита, а и за разхубавяване.
В козметичните салони се предлагат процедури за премахване на целулит и се прилага за подмладяване
Според Марчело Брунети, директор на известна римска школа за естетика и физиотерапия жените с целулит трябва не само да ядат по много люти чушки, но и да мажат поразените зони със следната маска:
Крем против целулит 4 г стрити люти чушлета се омесват със 150 г глина и вода, докато се получи хомогенна смес. След това тя се нанася върху зоната с целулит. За да се подсили ефектът, след това зоната се масажира.
Маска за лице с люти чушлета се приготвя от 50 г глина и 2 г стрита чушка.
Лосион за коса с люти чушлета. Стрийте люто чушле и го дръжте 8 дни на тъмно в 500 мл спирт. След това прецедете сместа и се мажете с нея по два пъти на ден. Според експерти този лосион помага и против косопад.
Речник Адипоцитите, известни още и като липоцити или мастни клетки са клетките изграждащи мастната тъкан, специализирана да складира енергия под формата на мазнини.