Последни Рецепти
Последни Статии

Интелигентността зависи от храненето в ранното детство

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Интелигентността зависи от храненето в ранното детство

Храненето на децата от 6 месечна възраст до 2 годинки силно влияе на формиране на техния интелект в последствие. До този извод достигат учени от университета в Аделаида, Австралия, които провеждат мащабно изследване, което обхваща над 7 000 деца.

Интелигентността (IQ) зависи от храненето в ранното детство

детско хранене

Оказва се, че децата, чиито родители в течение на първите две годинки ги хранят редовно с „детски фаст фуд“ – такива като бисквити, промишлени сокове и други сладки напитки, шоколад и чипс на 8-годишна възраст показват понижение на IQ – в сравнение с тези, които се хранят правилно.
Какво означава правилно детско хранене?

Здравословно детско хранене

Правилно – това означава с достатъчно плодове и зеленчуци, 5 хранения, съгласно препоръките на Световната Здравна Организация.
Освен това неудовлетворителни резултати на IQ теста показват и децата, които не са кърмени, на които са давани изкуствени смеси с повече захар.
Обяснението не е в това, че захарта е вредна, а в това, че небалансираното хранене не дава възможност на мозъка да получава достатъчно количество от необходимите му вещества.
Фаст фуд храната се състои от т.н. „празни калории“, където няма няма място за микроелементи, флавоноиди и др полезни компоненти, които се съдържат в голямо количество в натуралната и естествена храна.
Това, че домашноприготвената храна с балансиран състав, за разлика от промишлените продукти и фаст фуд, влияе благотворно на интелектуалното ниво на децата, учените отдавна предполагаха, но за първи път получават такова недвусмислено потвърждение.
Независимо, че разликата на 8-годишните деца от двете групи на IQ теста да не е много голяма (само няколко пункта) учените не изключват възможността с възрастта тази разлика да се увеличава.

Какво мислите вие по въпроса?
Как трябва да се хранят малките деца и какви продукти да включваме в тяхното меню?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории