Подправките и горещото време
Добави към моето меню
Подправките и лятото
Могат ли подправките да охлаждат в горещото време? Да! Ето някои от тях
Кардамон стрият прах добавен към супа или зеленчукова салата или на чай, може да се добави и към кафето има охлаждащо декствие. Кардамонът противодейства на кофеина – кофеинът усилива сърцебиението, а кардамонът го успокоява.
Канела капучино поръсено с канела. Щипка канела помага да се намали захарта в кръвта.
Чай от кардамон и канела е полезен. Успокоява централната нервна система. Подобрява храносмилането, действа антисептично, подобрява тонуса на организма. Регулира обмяната на веществата, понижава холестерола, регулира изгарянето на мазнините. Има антисептичен ефект, като действа изключително благоприятно при възпалени венци и гърло, освежава и лекува дъха.
Куркумата подобрява топлорегулацията на организма. Също така спомага да не се развиват бактерии. В Индия куркума се използва при хранителни натравяния.
Мускатово орехче, (индийско орехче) също е антисептик. Помага при проблеми с храносмилането Може да добавя както в кафе, така и в рецепти с месо. Тази подправка помага при спазми в корема и ускорява метаболизма. Но трябва да се внимава с нея, полезна е в малки количества.
Червен лют пипер (чили)
полезен е при диети. В горещните също е полезен – ускорява потоотделянето, а по този начин се охлаждаме