Реване
Добави към моето меню
Реване
рецепта Луци Божанова-Петрова
Продукти за 10 порции
яйца – 5 бр.,
брашно 125 г.,
захар за жълтъците 35 г,
захар за белтъците 75 г,
грис 35г,
топла вода 20 г.
За сиропа:
захар 350 г.
вода 800г,
ванилия 0.2 г.
Приготвяне на реване
* Жълтъците се отделият от белтъците и се разбиват със захарта върху слабо нагрята плоча, като се прибавя и топлата вода.
* След загряването се отстраняват от гъня и се охлаждат, без да се преустановява разбиването им. (разбих ги върху водна баня до кремообразна смес и след като се охладиха прибавих разбитите на твърд сняг белтъци. Смесват се внимателно като към жълтъците прибавям белтъците и постепенно брашното и гриса.
* Сместа се разбърква до хомогенност и се изсипва в тава застлана предварително с хартия, и се пече в умерена фурна до суха клечка за зъби. * Изпеченото реване се изважда от тавата и се освобождава от хартията, след което се залива със сварения и изстуден сироп. Нарязва се на парчета.
P.S.това е рецепта от Единен сборник рецепти за ЗОХ. Тавата е размер d = 31 cm i h = 6 cm. Дозата е двойна за да се изпълни тавата. правила съм и единичната но тогава става по-плоско (на половина)