Последни Рецепти
Последни Статии

Извара

Добавено в Здраве, Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Изварата
един полезен продукт за всеки и всяка възраст

Изварата е диетичен продукт, който се използва както в кулинарията, така и в медицината и в козметиката. Нещо повече изварата е незаменим продукт във всяка възраст.
В какво се състои ползата от изварата?

Съгласно последни изследвания изварата е много полезна за организъма. Изварата е богата на белтъчини и калций, който е необходим за костите, косата и ноктите. За децата е полезна, при жените по време на бременност и лактация, полезна и за по-възсрастните (при климакс) – изварата е полезна и незаменима през целия живот.

izvara

Освен това е богата на желязао, фосфор, натрий, магний, витамини (А, Е, Р, В2, В6 и В12), което спомага за усвояването и благотворно влияе на работата на нервната система, сърцето и на кръвообръщението.
По данни на д-р Дж. Бадвиг (Johanna Budwig), водещ европейски биохимик в изследванията на раковите заболявания изварата помага в борбата с раковите образования.В хода на изследване тя по експериментален начин подбира храна при лечение на рак – 2 с.л. (органично) ленено масло, смесено с 100-150 гр извара до еднородна маса. Тази смес е нужно да се консумира всеки ден в продължение на 3 месеца при което, в съчетание с правилна терапия може да се наблюдава намаление на раковите образования.

Изварата е много полезна и при диети. Обезмаслената извара е богата на белтъчини и калций, съвсем достъпна като цена и може да се включва в много рецепти – от салати до десерти. Усвоява се лесно от организма и е основа за дието, както за отслабване, така и лечебни и оздравителни. Ако харесвате извара, може да я изберете като основен продукт за еднодневна разтоварваща диета.
Най-естествения и лесен начин за използване на изварата при диета за отслабване е като заменим с нея по-мазни сирена.

Диета с извара
разтоварваща еднодневна
500 гр обезмаслена (или с малко съдържание на мазнини) извара, разделена на 5 хранения
Може да се пие много билков чай и кисело мляко. Изварата може да се подправя с други плодове, зеленчуци, лимонова кора, подправки. Солта се намалява, а захарта се ограничава. За основно ястие може да се поднесе с краставица, печени червени чушки, спанак.
Също така може да се съчетае с овесени ядки.

Продължителна монодиета с извара не се препоръчва. Опасност заради голямото съдържание на калций и белтъчини може да се отрази на бъбреците.

Рецепти с извара
Салата с извара
всички рецепти в които има сирене може да се приготви с извара. Маскарпоне също може да бъде заменено с прясна, безсолна извара, както и крема сирене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории