Последни Рецепти
Последни Статии

Рибник, шаран в тесто

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Рибник, шаран в тесто
рецепта за ритуалното ястие за Никулден – рибник – печена пита с шаран, много лук и риби. Баща ми се казваше Николай и още помня вкуса на рибника, който приготвяше баба за именния ден на татко, препечената коричка, аромата и вкуса – неподправено кулинарно вълшебство

1,5 кг шаран
4 -5 глави лук кромид
2 ч.ч. орехови ядки (едро счукани)
1 kg брашно тип 500
2 -3 с.л. олио
1 връзка магданоз пресен
черен пипер, прясно смлян на вкус
1 с.л. ябълков оцет
чубрица и девисил на вкус

Пригответе тесто от брашното, 1 с.л. ябълков оцет и олио и 1 ч.ч. хладка вода. Разточете на дебел лист.
Задушете лука, нарязан на филийки, в мазнината, докато стане златист и го смесете с магданоза, ореховите ядки и черния пипер.
Почистеният шаран се измива, посолява и се напълва с ореховата плънка, зашива се и се увива в приготвеното тесто. Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна до златисто.

Поднася се веднага след приготване. С червено вино много зимни салати и туршия. У дома рибника години наред е централната част на трапезата за Никулден. Останалото е риба на скара, салати с хайвер и настроение.
Когато има рибник не се приготвя Никулденска пита.

4.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    МАРИЯ // March 10th, 2007 at 7:48 pm

    Рецептата е чудесна,но ако сложите в плънката малко стафиди става по приятна.Понякога нарязвам рибата на шайби и всяка шайба с плънката пакетирам в тесто.