Рибник, шаран в тесто
Добави към моето меню
Рибник, шаран в тесто
рецепта за ритуалното ястие за Никулден – рибник – печена пита с шаран, много лук и риби. Баща ми се казваше Николай и още помня вкуса на рибника, който приготвяше баба за именния ден на татко, препечената коричка, аромата и вкуса – неподправено кулинарно вълшебство
1,5 кг шаран
4 -5 глави лук кромид
2 ч.ч. орехови ядки (едро счукани)
1 kg брашно тип 500
2 -3 с.л. олио
1 връзка магданоз пресен
черен пипер, прясно смлян на вкус
1 с.л. ябълков оцет
чубрица и девисил на вкус
Пригответе тесто от брашното, 1 с.л. ябълков оцет и олио и 1 ч.ч. хладка вода. Разточете на дебел лист.
Задушете лука, нарязан на филийки, в мазнината, докато стане златист и го смесете с магданоза, ореховите ядки и черния пипер.
Почистеният шаран се измива, посолява и се напълва с ореховата плънка, зашива се и се увива в приготвеното тесто. Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна до златисто.
Поднася се веднага след приготване. С червено вино много зимни салати и туршия. У дома рибника години наред е централната част на трапезата за Никулден. Останалото е риба на скара, салати с хайвер и настроение.
Когато има рибник не се приготвя Никулденска пита.
4.12.2005
Рецептата е чудесна,но ако сложите в плънката малко стафиди става по приятна.Понякога нарязвам рибата на шайби и всяка шайба с плънката пакетирам в тесто.