Никулденски шаран
Добави към моето меню
Никулденски шаран
1 шаран (около 2 кг)
1 морков
2 глави лук
1 стрък праз
1 ч. бяло вино
4 с. л. олио
магданоз
копър
девесил
лимон
сол на вкус
Лукът и морковът се нарязват наситно и се задушават. Подправят се със ситно нарязани копър, магданоз, девесил, с малко черен пипер и сол. Налива се 1/2 ч. ч. вода, задушава се 5 минути и се оттегля от котлона. Това е плънката и трябва да е овкусена добре.
Празът се нарязва на големи парчета (около 10 см). От тях се приготвя канапе, върху което да се постави напълненият шаран.
Рибата се почиства добре, осолява се, пълни се с плънката и се зашива. Внимателно се поставя върху канапето, залива се обилно с бяло вино и се покрива с резени лимон.
Пече се в предварително загрята до температура 180 градуса фурна около 30-40 минути (в зависимост от големината на рибата).
Поднася се с много лимон, кисели краствички и туршия.
Използвани маркери:
риба,Никулден,шаран
4.12.2005