Последни Рецепти
Последни Статии

Бял риган

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Бял риган
Белият риган, известен и като южен риган, е многогодишно тревисто лечебно растение. У нас в естествени находища са разпространени два вида – обикновен и бял риган. За разлика от обикновения, който има само лечебно действие, белият риган се използва като подправка в традиционната средиземноморска кухня и то до такава степен, че се е превърнал в неин символ. По тази причина у нас белият риган е известен още като гръцки.
За разлика от обикновения риган, който расте в планинските и предпланински райони в цялата страна, белият риган у нас е разпространен на ограничени места – само по скалистите склонове в най-южните части на страната – източните скалисти склонове на Родопите, Беласица, Струмската долина и Кресненското дефиле.

rigan bel

Поради ограниченото си разпространение, в България белият риган е защитен вид. От естествените си находища може да се събира само за лични нужди. За стопански цели се добива само от култивирани площи.
Култивираната форма, наречена орегон, притежава по-силно изразени ароматни свойства.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории