Билките в България
Добави към моето меню
24 юни, денят на Св. Йоан Кръстител, се отбелязва от древни времена в България и като ден на билките, наричан Еньовден.
В периода около лятното слънцестоене (22 юни), лечебните свойства на билките са в апогея си. Затова по стара традиция най-много билки у нас се берат на Еньовден, рано сутринта при изгрев слънце.
Малко народи имат свой специален празник на билките като българите. И това едва ли е случайно. България е в челната тройка на страните с най-голямо биоразнообразие в Европа, в това число и на диворастящи билки – около 250 вида, на ядливи гъби – около 200 вида.
България изнася годишно около 15 хил. тона билки и е може би най-големият износител на лечебни растения в Европа. Постоянно расте делът на биологически сертифицираните билки в нашия експорт.
Липата и ментата заемат почти половината от общия дял на 150-те вида билки, които страната ни изнася.
Розовото масло е най-елитният ни продукт от тази гама.
България е най-големият производител на лавандула и водещ на лавандулово масло. В района на Розовата долина се отглежда предимно сорта „Севтополис“, който е с добри показатели на маслото
В домашната билкова аптека, а и за овкусяване на домашно приготвени рецепти и приготвяне на билков чай най-често в този период се берат
– Жълт кантарион
– Лайка
– Бял равнец
– Липов цвят
– Мащерка
– Цикория
– Мента
– Жълто еньовче
– Риган
– Лавандула
– Мурсалски чай