Последни Рецепти
Последни Статии

за хремата

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Хремата може да бъде полезна

Хремата е заболяване, което се среща по-често през зимата, но дори в най-горещите дни от лятото никой не е застрахован срещу нея. Въпреки че е много лесно да пипнем хрема, трябва да признаем, че тя изобщо не се числи към “страшните” болести. Оказва се даже, че би трябвало да сме благодарни за “запушения си нос”.
Хремата действа като основно почистване за организма, извличайки “цялата мръсотия” от него. Ето защо не е особено полезно още при първите симптоми да прибягваме до капките за нос.

Храната
Апологетите на нетрадиционната медицина посочват като причина за хремата храната. Навикът да се консумира прекалено много хляб, особено бял, кифли, оризови пудинги, бисквити и пр. се отразява лошо на носа. Ако в храната преобладават подобни продукти или пък такива, бедни на минерални соли – хремата е неизбежна. Нека прибавим и недостига на калиев хлорид, фосфат, калциев сулфат, железен фосфат. Изводът: хранете се правилно, разнообразно и балансирано. Приемайте повече витамини и минерали.

Носът
Носът е едно от великите творения на природата. Благодарение на него човек може да съществува и в условията на арктически студ, и в пустинята Сахара. И всичко това, защото, за да попадне въздухът (студен или горещ) в дробовете ни през носа, той изминава сложен и дълъг път, по времето на който напълно се адаптира към организма. Преминавайки по “криволичещите” носни канали, той не само успява да се затопли, овлажни, но и да се прочисти, да се освободи от вредните микроби, за да попадне в белите дробове и да снабди организма ни с кислород. Целият носов апарат може да се сравни с първокачествен филтър. В ноздрите се помещават специфични реснички, които задържат по-големите прахови частички на вдишания въздух. По-малките пък полепват по лигавицата и се изхвърлят чрез “добре познатата ни характерна течност”. Носната кухина има свойството да се почиства с помощта на сълзите. В отделяна от слъзните жлези влага, се съдържа пагубният за бактериите ензим лизоцим. Част от слъзната течност попада в носната кухина, където измива ресничките на лигавицата, овлажнява вдишвания въздух и убива вредните микроби.

Вирусите и бактериите
,
предизвикващи хрема, се отличават едни от други. Характерът и продължителността на хремата зависят както от комбинацията с други патологични симптоми, така и от характера на придружаващото я заболяване. Хремата може да не бъде инфекциозна въпреки факта, че се проявява в “сезона на простудите”.

Ринитът (хремата)
представлява възпаление на носната лигавица, при което се затруднява дишането през носа, започват да се отделят секрети от носните канали. Симптомите на инфекциозната хрема и алергичната много често съвпадат, което затруднява правилното поставяне на диагноза. \Първите признаци на хремата са добре познати: затруднено дишане, кихане и обилни секрети.
Острата хрема без усложнения продължава около 7-10 дни.
При бактериалната хрема, когато бактериите се наслагват на вече съществуващ възпалителен процес с вирусен или неинфекциозен произход, интоксикацията се увеличава, температурата се повишава.
При вирусно-бактериални инфекции възпалението на носната лигавица може да се разпространи не само в носоглътката, но и към евстахиевата тръба и средното ухо.

Хроничният ринит
е изключително неприятен. Основните признаци са периодически обостряния на хремата, силно запушен нос и обилна секреция. Понякога дишането е затруднено, което е свързано с преразпределение на кръвта и нарушено функциониране на кръвоносните съдове на носната лигавица.

Най-разпространената причина за хронична хрема е
алергията.
Лечението й със съдосвиващи капки може само да ви навреди. За кратко време вие можете да получите облекчение, но при продължителна употреба може да настъпи обратен ефект – капките да подпомагат възпалението.

“Неалергичната” хрема се лекува лесно.
Ако не сте привърженици на различните лекарствени средства и прочее “химия”, можете да опитате да си помогнете чрез изпитаните народни средства.
Най-леснодостъпният начин е – чрез промивки на носа с “морска вода”: супена лъжица готварска сол на литър вода и капка йод.
Друг ефикасен метод е промивката на носа с помощта на пипета и отвара от цвекло.
Ето и още една рецепта: нарежете на ситно лук и чесън и често-често вдишвайте аромата на тази смес.
Фитонцидите, съдържащи се в тези продукти, убиват микробите и съкращават срока до окончателното възстановяване. Тези народни средства обаче са ефикасни само при средно тежки състояния.

При по-сложните случаи е опасно да прибягвате до самолечение. Имайте предвид, че една напълно безобидна на пръв поглед хрема, може да прерасне в значително по-сериозно и опасно заболяване. Ако хремата е съпроводена с постоянно или периодично силно главоболие, болка в гърлото и ушите, е необходимо да се консултирате със специалист отоларинголог. Предвид близостта на жизненоважни органи като главния мозък например едно последвало разпространение на инфекцията би било крайно нежелателно и опасно. Така че ако не се чувствате добре, не се самозалъгвайте, че това е “само хрема”, а потърсете лекарска помощ.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории