Рогатник
Добави към моето меню
Рогатник
Рецепта Станимира Попова
Направих, снимах и споделям с Вас, днешното ми творение! Стар, лесен и много вкусно тестено изделие от Родопите ! Рогатник.
Рецептата е от лесна по- лесна!
1 яйце,
чаена чаша затоплена вода,
1 кафена лъжица сол,
брашно колкото поеме….това е .
Замесеното тесто се разделя на малки топки.
Всяка топка се разточва тънко в средата се поръсва сирене или рендосан кашкавал – по избор.
Загъваме листа така, както се загъва пощенски плик./забележете , че още няма никаква мазнина/ Печем на силно нагорещен тиган или сач.
И сега идва момента на мазнината …..с домашно масло се мажат и двете страни на рогатника ………това е. Да Ви е сладко!
Нямам идея, защо ги наричат рогатници – просто Баба ги наричаше така. Каква е етимологията на тази дума -не знам известни са още като *тикалници* /от тикла / и като *гюзлемета*….от *гьоз*-кръг.
Tanq Dimova допълни, че в Кипър се приготвя подобна рецепта, нарича се катимери, поднасят се с мед.