Шкембе роле “Мезе”
Добави към моето меню
Шкембе роле “Мезе”
рецепта Мария Георгиева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Шкембе роле “Мезе”
Продукти:
500 гр.шкембе
6 бр.черва по 50см.
350-400 гр.бекон
300 гр.гъби
3 моркова
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
магданоз
1 к.ч.олио
3 с.л.маргарин
1 ч.л. сол
2 ч.л. унив.подправка
черен пипер
дафинов лист
бахар
чер пипер – зърна
Приготвяне
Шкембето се изчиства добре с вар и се измива.
Накисва се във вода, оцет и лук за 2-3 часа.
Изплаква се и се нарязва на три правоъгълника.
В маргарина и олиото задушаваме лука и чесъна – нарязани на ситно, прибавяме настърганите моркови нарязаните на кубчета гъби, а след това бекона.
Подправяме с универсалната подправка,сол и черен пипер.
Оставяме я да поизстине и я разпределяме върху парчетата шкембе.
В двата края прегъваме по 1см.от шкембето за да не изпада плънката и навиваме на руло.
Омотаваме по две черва за оригиналност и завързваме с конец здраво, за да придържа плънката, а след това се махат конците.
В тенджера поставяме една чиния за да не загаря и нареждаме ролата.
Заливаме с топла вода и похлупваме с друга чиния,за да не изплуват, а да са в соса.
Посоляваме на вкус,поставяме дафиновия лист, бахара и черен пипер на зърна.
Варим 2-3 часа до готовност на шкембето.
След като ги извадим ги поставяме в тава и ги затискаме да излезе въздуха.
Сервира се нарязано на филийки