Жили в гърне
Добави към моето меню
Жили в гърне
рецепта Мария Георгиева
Жили в гърне
Продукти:
1.500 – 1.700 кг. телешки жили
12 средни картофа
3 моркова
10 малки глави лук
2 червени чушки
2 глави чесън – на скилидки
корен целина и листа
магданоз
200 мл. домати
1 – 2 с.л. брашно
1 – 2 с.л. червен пипер
1 с.л. сол
черен пипер – зърна
бахар
дафинов лист
300 мл. вино
Приготовление :
В голямо глинено гърне се поставят жилите нарязани на парчета, картофите цели или на половинки, морковите и чушките на колелца, лука, скилидките чесън, корена целина – изчистен и нарязан на парчета, листата целина и магданоза – нарязани на ситно, доматите, подправките, виното и се долива с вода да покрие продуктите – един пръст над тях.
Гърнето се замазва с прясно тесто, само от брашно и вода или се загъва с фолио и се слага капака.
Жилите като заврат, фурната се намаля на 50 – 100 градуса и се пекат 6 – 7 часа на тих огън.
Като добавка на изпратената рецепта от Мария, това е специалитет на Горна Оряховица. Като горнооряховския суджук … Преди години сме го приготвяли заедно с бабите, защото беше хитово ястие в Търновския край. Най-трудния момент намирането на телешките жили. Малко смутено трябваше да обработваме сухожилия, но това, което се получава е вкусно, като ястие приготвено на бавен огън, с желание, с аромат на подправки и червено вино. Вкусно е!