Руло с ягоди
Добави към моето меню
Ягодово руло
1 кг пресни ягоди
400 г заквасена сметана или растителна сметана 2 ч.ч.
5 с.л. пудра захар (захар на вкус)
2 ванилии
Блат:
3 яйца
1/2 ч.чаша захар
4 с.л. брашно
2 ванилии
Ягодите се измиват, почистват и нарязват на малки парчета. Поръсват се с 2-3 лъжици захар, за да си пуснат сок.
Оставете си най-хубавите ягодки за украса!
Яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си двойно. Добавят се 2 ванилии и 4те лъжици брашно. Тази смес се изсипва в квадратната тава на фурната, която е покрита с намаслена хартия за печене. Пече се на 200Â°С кратко време – докато порозовее, максимум 15 мин. Блата се вади от фурната, изчаква се няколко минути и се отлепва от хартията.
Техниката за отлепване и навиване на руло е сложна и трудна, трябва желание и да се работи спокойно
След като изстине върху него се разстилат нарязаните ягоди заедно със сока, който са пуснали. Върху тях се разстила 2/3 от разбитата със пудра захар сметана. Блата се навива на руло. Отгоре се намазва с останалата сметана и се украсява с нарязани на половинки ягоди. Добре е да постои 3-4 часа в хладилника, за да се напои блата от ягодите.
Много е ефектно, леко и вкусно и трябва да се хапва бързо:)