Миди по моряшки
Добави към моето меню
Миди по моряшки
1 кг черни миди
2-3 скилидки чесън
1 глава кромид лук
1 домат
50 мл бяло вино
1 дафинов лист
2-3 стръка магданоз
олио за пържене
1 лимон
* В голям тиган, уок, се загрява 1 с.л. олио и в него се задушават настъргания на ренде домат, нарязания на ситно чесън и кромид лук. Добавя се 1 дафинов лист;
* Добавят се измитите миди и се оставят да се задушат мидите, около 10 мин;
* След като мидите се разтворят се налива виното и 100 мл вод. Разбърква се;
* Ястието се оставя на слаб огън да поври около 20 мин и се сервира поръсено с нарязан на ситно магданоз.
* Сервират се с много лимон.
Да приготвиш миди в края на лятото и в началото на есента си е провокация. В случая тя дойде от “Кривото” и мидите в тяхното меню. Дъщеря ми просто каза “Искам миди” и … Признавам, че спомените ми за миди стигат до един къмпинг, първото лято с приятели на море и мидите, извадени от нас от морето и опечени на теникия. А това беше преди цял век, толкова много отдавна …