Шакшука
Добави към моето меню
Шакшука, Рататуй по турски
Турската кухня е много богата на различни рецепти. Ето още една о тях
– Şakşuka (Шакшука), която може да се нарече Рататуй по турски, рецепта от старата османска кухня
Продукти
1 тиквичка
1 морков
1 патладжан
1 домат
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
Смелен черен пипер, сол и червен пипер на вкус
1 ябълка, кисела
3-4 стръка магданоз
2 домата чери
Рецепта за рататуй по турски
• Патладжанът се нарязва на малки кубчета и се залива в купа със студена вода, за да си пусне „черната вода“ след което се измива отново
• Доматът, тиквичката и моркова се нарязват на кубчета. Кромид лука и чесъна на ситно. Ябълката се нарязва на резенчета
• В дълбок тиган се загрява 2-3 с.л. зехтин. Зеленчуците се добавят в следния ред – кромид лук, чесън, разбърква се до златисто. След което моркова, патладжана, тиквичката. готви се до готовност на зеленчуците
• Добавя се домата, след това подправките и се разбърква
• Сервира се с резенчета ябълка, домати чери, поръсено с магданоз