Последни Рецепти
Последни Статии

Салата за красота

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Салата за красота

Лято е! В края на юли вече доматите и краставиците са узрели в градината и заемат почетното място в нашето меню. Ако не и основно. Освен, че са полезни, диетични те спомагат и затова да изглеждаме добре. Да салатите са ефективни за нашата визия и за здравето на нашата кожа. Всичко е пределно просто и изксва само няколко минути за да подберем зеленчуците, да ги нарежем и овкусмим със свежи подправки, да овкусим с малко зехтин, лимонов сок или ябълков оцет. И всички продукти са налични, на една ръка разстояние и можем да ги наберем в градината или да ги изберем на пазара.
Идеална работа на храносмилателната система е главания секрет на красивата кожа
Как нашата храна и плодовете на лятото подпомагат работата на черния дроб и на стомаха. Зеленчуците съдържат и баластни вещества, което подпомага отделителната система. А когато организмът е чист не само нямаме проблеми с корема (подут или запек), но това веднага се отразява и на нашата кожа. Освен това и настроението е по-добро. Чистотата отвътре е чистота и отвън – кожата изглежда сияеща, дъхът е свеж, косата е блестяща, зъбите и ноктите са по-здрави. Организмът свети от здраве и самочувствието е по-добро.

Салата – метла
Салатите от свежи зеленчуци, подправени с малко зехтин и лимонов сок обезпечават идеалната работа на стомашния тракт. Такива салати десйтват като метла, защото съдържат много баластни вещаства и фибри.
Всеки ден трябва да изяждаме поне по една порция салата и след месец ще се появят резултатите

salata krasota
снимка Nina Petrova тук са пет от десетте сорта, които отглеждам тази година – направо опитно поле. Отляво – ИДЕАЛ, по средата – КРУШОВИДНО-сърцето на Албена; отдясно – горе – РИЛА, под него-по-дребното ПРЕКУС – и най-отгоре по средата един розов – БИВОЛСКО сърце. Краставиците са – ГЕРГАНА и КОРНИШОНИ.

Какво да включва салатата:
– Зеле, бяло зеле, китайско зеле

карфиол, в България на карфиола се гледа като на есенен зеленчук и за туршии, но в някои страни е през цялата година в менюто
моркови
– чушки
– ябълки
– ряпа
– Брюква или жълта ряпа (Brassica napobrassica)
– тиква
– репички
– Зелен алабаш, колраби

Тези зеленчуци могат да се съчетават да бъде само един или два, три – комбинация по ваш вкус

С какво да подправим салатата? В никакъв случай с майонеза или сметана. Избирайте растително масло, зехтин и натурален оцет или лимонов сок. Когато избирате зехтин нека е Extra Virgin, т.е. студенопресован.
Натуралният оцер (ябълков, плодов или винене) е полезен и спомага за почистване на организма.
Смесете избраните от вас зеленчуци, подправете ги по ваш вкус и се наслаждавайте на храната.
И резултатите няма да закъснеят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории