Сълзица
Добави към моето меню
Сълзици или ушички –
– любимите бисквити само от бутер тесто и захар
Рецептата е толкова лесна, че да се чудиш трябва ли да се пиши или не. Но след като видях как изглеждат сълзиците на един сладкарски щанд това, което искам да споделя,правете ги с формата и размера, който на вас ви допада.Рецептата е толкова лесна, че да се чудиш трябва ли да се пиши или не. Но след като водях как изглеждат сълзиците на един сладкарски щанд това, което искам да споделя,правете ги с формата и размера, който на вас ви допада.
Необходими са
1/2 пакет, 400 гр, бутер тесто
няколко с.л. захар
1 ванилия
1 с.л. олио
Освен като Сълзица тези бисквитики имат и френско име Palmiers и са много популярни във Франция.
Ето особеностите при проготвянето им, емпирично установени:
* В захарта може да се добави ванилия, канела или др аромат като ломонови кори. Когато бутер тестото се разстеле се поръсва обилно със захарта и с точилка се притиска леко;
* Рулото се оформя като навиваме от двете страни. Преди да го нарежем на филийки го поставяме за 30 мин в хладилника. Режем с остър нож и дооформяме всяка бисквитка;
* Редим в тава, леко намазана с олио или застлана с хартия за печене;
* Веднага след изпичането се изваждат с помощта на шпатула. Ако не ги извадим веднага залепват и се трошат. Ако карамела е залепнал, т.е. изстинали са ги слагаме за кратко в гореща фурна.