Последни Рецепти
Последни Статии

Лозови сарми

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Сарми на фурна
(рецептата е от Троянския манастир “Св.Богородица”)

15-20 лозови листа или листа от цвекло, лапад
3 глави стар лук (или 2 връзки пресен лук)
2 ч.ч. ориз
по 2 с.л. нарязани на ситно листа от целина, девасил и пресен джоджен
2 – 3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер

По желание и възможност може да добавите в оризивата плънка нарязани на дрено гъбки или маслини – получава се нов и различен вкус:)
Попарваме с вряла вода лозовите листа или листата, които сме избрали и ги отцеждаме.
В малко олио и вода заушаваме нарязания на ситно лук и ориза – предварително изчистен, измит и подсушен.
Прибавяме нарязаните листа от целина, девесил и джоджен, посоляваме, наливаме 4 кафени чашки топла вода и варим, докато оризът набъбне.
Като използваме попарените листа, завиваме сарми, които нареждаме в намаслена тава.
Заливаме сармите с останалото олио (затоплено и оцветено с червения пипер). Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течността да стигне до половината от височината на сармите, и печем в умерена фурна 45 минути.

Сармите поднасяме с кисело мляко.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории