Лозови сарми
Добави към моето меню
Сарми на фурна
(рецептата е от Троянския манастир “Св.Богородица”)
15-20 лозови листа или листа от цвекло, лапад
3 глави стар лук (или 2 връзки пресен лук)
2 ч.ч. ориз
по 2 с.л. нарязани на ситно листа от целина, девасил и пресен джоджен
2 – 3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
По желание и възможност може да добавите в оризивата плънка нарязани на дрено гъбки или маслини – получава се нов и различен вкус:)
Попарваме с вряла вода лозовите листа или листата, които сме избрали и ги отцеждаме.
В малко олио и вода заушаваме нарязания на ситно лук и ориза – предварително изчистен, измит и подсушен.
Прибавяме нарязаните листа от целина, девесил и джоджен, посоляваме, наливаме 4 кафени чашки топла вода и варим, докато оризът набъбне.
Като използваме попарените листа, завиваме сарми, които нареждаме в намаслена тава.
Заливаме сармите с останалото олио (затоплено и оцветено с червения пипер). Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течността да стигне до половината от височината на сармите, и печем в умерена фурна 45 минути.
Сармите поднасяме с кисело мляко.